Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Rus Nükleer Enerji Devi NIAEP, Dassault Systèmes Çözümleriyle En Önde Koşuyor

Güncelleme :08.10.2013

 Nükleer enerjide lider firmalardan olan NIAEP, nükleer mühendisler, inşaat planlaması ile tedarik zinciri arasındaki entegrasyon eksikliklerini gidermek amacıyla Dassault Systèmes’in CATIA, ENOVIA ve DELMIA uygulamalarını kullanıyor. Bu uygulamalarla NIAEP’de mühendislik kalitesini artıran çok boyutlu teknoloji ve inşaat sürecini canlandırmak ve optimize etmek için 3 boyutlu bir model yaratmak hedeflendi. Dassault Systèmes teknolojisi NIAEP’in inşaat süreçlerini kısaltmasına, tüm standartlara uygun çalışmasına ve inşaat kalitesi ve güvenliği arttırmasına yardımcı oldu.

Nükleer Enerji Sektöründe lider firma

1986 yılındaki Çernobil felaketinin ardından tesis güvenliği Rus nükleer enerji sektöründe mutlak bir öncelik haline geldi ve sektör son derece katı güvenlik standartlarına tabi tutulmaya başlandı. Daha karmaşık ve büyük nükleer enerji projelerinde modern teknolojiler ve yenilikçi yöntemler kullanmaya başlayan Rusya, bu konuda son yirmi yılda önemli mesafeler kat etti. Tesis güvenilirliği ve güvenliğini artırmak amacıyla dijital teknolojiden faydalanma; global nükleer enerji pazarında rekabet eden NIAEP’nin ciddi bir yarışmacı olarak itibarını yükselten yenilikçi bir yaklaşım. 

Bu hedefe ulaşmak için NIAEP, tesis kullanım ömrü yönetiminde Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE Platformu’nu kullanıyor. NIAEP Başkanı Valery Limarenko bu çözüm ortaklığını “Karmaşık tesislerde kullanım ömrü yönetimi çözümleri tüm dünyada talep görüyor. NIAEP ve Dassault Systèmes işbirliği yaparak süreç tasarımı, tasarım ve inşaatı tek biçimli bir dijital nükleer enerji tesisi (NPP) modelinde entegre edecek bir çözüm yarattılar” şeklinde yorumluyor. 

“Daha önce NIAEP; tasarımcılar, süreç mühendisleri ve inşaat mühendislerinin işlerini sorunsuz bir şekilde entegre edecek bir sisteme sahip değildi. Daha da kötüsü, veriler farklı bilgisayarlarda saklanıyordu. Artık, 3DEXPERIENCE Platformu ile, ortak çalışma ve veri aktarımı için entegre bir ortama sahibiz. Tüm proje katılımcıları bir birliktelik duygusu yaşıyor, aynı süreci kullanarak yakın işbirliği içinde çalışıyor. Gerçek zamanlı geri bildirimler alıyor, değişiklikleri günlük olarak uyguluyor ve sorunları daha hızlı çözüyorlar. Ruslar nükleer enerji sektörünün liderleri arasında, bu nedenle müşterilerimizin güvenlik ve güvenilirlik konusunda son derece dikkatli olduğumuzu bilmeleri bize gurur veriyor. Bu konuyu kesinlikle hafife almıyoruz.”

NIAEP, 3DEXPERIENCE Platformunu kullanarak AES-20062 projesi reaktörlerin değiştirilmiş modelleri olan NPP tabanlı yeni nesil VVER-TOI enerji ünitelerini, daha yüksek termik enerji ve daha iyi pasif güvenlik sistemleri gibi daha iyi özelliklerle geliştirdi. VVER-TOI projesi ile NIAEP'nin, enerji ünitesinin tasarımı, inşası, işletimi, bakımı ve devre dışı bırakılması ile ilgili maliyetleri azaltması mümkün olacak.

Etkin inşaat süreçleri

NIAEP ve Dassault Systèmes birlikte çalışarak 3D veri, kaynak, zaman verileri ve finansal veriler oluşturmaya ve yönetmeye yönelik ‘’Multi-D’’ adlı özel bir teknoloji de geliştirdi. Multi-D ile mühendisler, inşaat işlerine başlamadan önce bir 3 boyutlu model yardımıyla, nükleer enerji tesisi süreçlerinin simülasyonu yoluyla kaynakları optimize edebiliyorlar. Sistemin içerisinde yer alan DELMIA bazlı modül ile mühendisler nükleer enerji tesisinin dinamik bir modeli içinde süreç planlama ve detaylandırma işlemlerini doğrulayabiliyor ve fiziksel inşa öncesinde değişiklikleri kolayca yaparak tesis yerleşimini sanal bir şekilde analiz ve optimize edebiliyor. Bu teknoloji inşaat süresi ve maliyetlerini azaltırken işgücü verimliliği, iş kalitesi ve güvenliği arttırıyor.

Limarenko “NPP kullanım ömrü yönetimi sistemi geliştiren ilk şirket biz olduk. Sistem özellikle 3D model oluşturma ve değiştirme anlamında tasarım yönetimi özelliklerinin yanı sıra inşaat yönetimi, saha mühendisliği, satınalma ve tedarik yönetimi, tesis devreye alma ve işletim ve devre dışı bırakma özelliklerine sahip 2012'de yenilikçi VVER-TOI projesi için ilk kez kullanılan NPP tasarım yaklaşımıydı.” Diyor.

Sektörde kabul gören avantajlar

NIAEP yönetimi kapsamında 3DS uygulamaları Rus şirketinin karmaşık tesisleri tasarlama ve inşa etme olanaklarını geliştirdi, stratejinin gerçeğe dönüştürülmesi sürecini hızlandırarak nükleer enerji tesisi inşasında dünyanın teknoloji lideri olmasını sağladı. Limarenko “Şirketimiz etkin maliyet yönetimi sayesinde halihazırda yurtdışında Rus rakiplerinden daha fazla nükleer enerji santrali inşa ediyor ve bu da projelerimizi rakiplerimizden daha düşük maliyetli hale getiriyor.” diyerek teknolojinin şirkete faydalarını özetliyor. 

Limarenko'ya göre NPP kullanım ömrü yönetimi sistemi, karmaşık inşaatların kalitesinde iyileşmeler sağlayan ve NPP projelerine daha fazla şirketin katılmasını mümkün kılan tutarlı bir metodoloji sağlıyor. Uzman olmayan kişilerin bakış açısıyla dahi NPP kullanım ömrü boyunca belgeye dökülen büyük miktarda bilginin filtrelenmesi, toplumların nükleer enerji konusunda ince eleyip sık dokuduğu bir dönemde son derece önemli. Bu bilgilere 3DEXPERIENCE Platformu tabanlı kullanım ömrü yönetimi sistemi ile kolayca ulaşılabilmekte ve bunlar nükleer enerji sektöründen olan ve olmayan uzmanların kullanımına sunulabiliyor.

Nükleer enerji sektöründen ve diğer sektörlerden ulusal kuruluşlar Dassault Systemes ve NIAEP ‘in işbirliği ile ortaya çıkan bu yenilikçi ‘’Multi-D’’ teknolojisini büyük beğeniyle karşıladı. “Karmaşık Tasarımlı Tesislerde Kullanım Ömrü Yönetimi için Multi-D Sistemi” adlı NIAEP projesi, 2011 Bölgesel İnovasyon Ödülleri (Nizhny Novgorod bölgesi) kapsamında “Nükleer Eneri Sektöründe İnovasyon” kategorisinde birincilik ödülü kazanmıştı. NIAEP CJSC ayrıca yenilikçi şirket kategorisinde “En İyi Rus Kuruluşları: Dinamikler, Verimlilik, Sorumluluk 2011” yarışmasını kazanmıştır. Yarışma Rus Sanayiciler ve Girişimciler Birliği tarafından düzenlenmişti.

 

Bu haber 3524 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
“Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız”... 25.04.2024
Vestel elektrikli araç şarj istasyonları ‘Kesintisiz Hayatın Gücü’nü sunuyor... 25.04.2024
Renault Trucks Fest ile yeni Renault Trucks modelleri Türkiye turuna çıkıyor ... 25.04.2024
JAECOO, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Yeni Enerjili Ürünlerini Sergiliyor!... 25.04.2024
Teksan, 23 Nisan’da Hatay’da çocuklarla buluştu... 25.04.2024
Gaziantep-Şahinbey Belediyesinde Akaryakıt Yönetiminde Yeni dönem; Asis Otomasyon İle Dönüşüm Başlıyor... 25.04.2024
Siemens Türkiye’nin Enerji Çözümleri, Uşak OSB’de Yıllık 2 Milyon TL Tasarruf Sağlıyor... 25.04.2024
İlklerin Öncüsü Propay Ödeme Teknolojileri'nden 23 Nisan'a Özel Anlamlı Proje: İlk Kredi Kartım İlk Yazar Kasam... 25.04.2024
DEPSAŞ Enerji'den tarımsal sulama abonelerine borç uyarısı... 25.04.2024
AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı... 25.04.2024
IEA: 2030 hedefleri için batarya kurulumlarının hızlanması gerekiyor... 25.04.2024
Scania Türkiye’nin İlk Laboratuvarı Geleceğin Teknisyenlerini Yetiştirecek... 25.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.