Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Pakistan’da bir yıldır alıkonulan Türk enerji gemisi serbest bırakıldı

Güncelleme :23.10.2013

 Dünya bankasına bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID),Nisan 2012′den beri Pakistan sularında alıkonan Karadeniz Enerji Gemisi Kaya Bey’in serbest bırakılmasına karar verdi.

Dünya bankasına bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), Nisan 2012′den bu yana Pakistan sularında alıkonan Karadeniz Enerji Gemisi Kaya Bey’in derhal serbest bırakılması yönünde karar verdi. Geminin sahibi Karkey Elektrik Üretim A.Ş., yayınladıkları bildiride ICSID’in aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

ICSID, Pakistan devletinin, geminin kalkışı için gerekli tüm yetki ve izni vermesi ve geminin uluslararası sulara yasal yolla seyahat edebilmesi için gerekli önlemleri alması yönünde karar verdi. Karkey, Pakistan’ın yükümlülüklerini ihlal ettiği için gemilerinin Pakistan’da alıkonulduğu tarihten itibaren çıkan masraflar ile ilgili Pakistan’dan tazminat istiyor. Anlaşmazlığın çözümü için Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkiye’ye son ziyareti sırasında bu konuyu Türk yetkilileri ile görüşmüştü.

Pakistan yerel basınına konuşan Karkey sözcüsü ise”Türkiye ile Pakistan arasındaki artan ekonomik işbirliği her iki ülkenin de yararınadır. Bu gereksiz anlaşmazlık ikili işbirliği için gereken yatırımcılığa ve güven iklimine zarar veriyor. Biz bunun enerji ve diğer sektörlerde Türk ve Pakistan Hükümetinin başarılı işbirliği kurması yönünde engel teşkil etmesini önlemek istiyoruz.’ dedi.

Gemilerin hikayesi

Pakistan’daki Türk yatırımlarından Kaya Bey ve Ali Can Bey enerji gemileri Kasım 2010′dan Karaçi limanına gelerek enerji üretmeye başlamış, ancak Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin “ülkedeki tüm enerji kiralama ihalelerini usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi” kararıyla gemiler bir yılı aşkın süredir Pakistan tarafından alıkonulmuştu.

Pakistan mahkemesi 17,2 milyon dolar miktarında paranın Pakistan’a verilmesi şartıyla gemilerin gitmesine izin vermişti. Karkey ise gemilerin ülkeyi terk ettikten sonra Pakistan yetkililerine vermek üzere mahkemenin belirlediği miktarı İslamabad büyükelçiliğine emanet etmeyi kabul etmişti. Ancak o dönemde bir Pakistan milletvekili şirketin faiziyle birlikte ödemesi gereken miktarın 229 milyon dolar olduğu yönünde itiraz etmişti. İtirazı değerlendiren Pakistan Yüksek Mahkeme, geminin çıkışına yasak getirmişti. Daha sonra Karkey, lehlerinde karar çıkmaması durumunda konuyu uluslararası tahkime taşıyacağını açıklamıştı.

Bu haber 3347 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Yediyol Holding’in dev projesi Agro Termal’de ilk hasat toplandı... 15.04.2024
Otojet’ten 2025 sonuna kadar 1.000 adetlik şarj noktası hedefi!... 15.04.2024
Turpak, 1 Yılda Akaryakıt İstasyonlarını 15 Bin Ziyaret ile Denetledi!... 15.04.2024
Pegasus, ATP GreenX’in Yenilikçi Yeşil Enerji Platformuna Katıldı ... 15.04.2024
Yapıchem Kimya TKYD Üyesi Oldu... 15.04.2024
Türk Prysmian Kablo SolarEX İstanbul Fuarı’da yeni teknolojilerini tanıttı... 15.04.2024
Şarj Edilebilir Hibrit BYD SEAL U DM-i Avrupa’dan Önce Türkiye’de Satışa Sunuldu... 15.04.2024
Çin nükleer enerjide dünya lideri oldu... 15.04.2024
SEDAŞ, Kocaeli’nin elektrik altyapısını güçlendirmeye devam ediyor... 15.04.2024
Elektrikli araç kullanıcıları bayram tatilinde şarj problemi yaşamadı... 15.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.