Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Hattat Enerji’den Polonya’da 250 milyon Euro’luk dev imza

Güncelleme :11.11.2013

 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Polonya ziyaretinde; merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1985 yılında başlattığı ve "Uyuyan Güzel" olarak adlandırdığı Amasra Taşkömürleri ve Termik Santral Projesi için, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan himayesinde Polonyalı firmalarla Hattat Enerji arasında 250 milyon Euro’luk stratejik işbirliği anlaşması imzalandı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın himayelerinde 8 Kasım 2013 tarihinde Polonya Varşova‘da, 1985 yılında Türkiye ve Polonya devletleri arasında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başlattığı Bartın Amasra Taşkömürleri ve Termik Santral Projeleri ile çalışmalarına ilişkin teknik ve ticari işbirliği anlaşması Hattat Holding ile Polonya menşeili  Kopex S.A. ve Famur S.A.  firmaları arasında imzalandı.

Taşkömürünün yeraltı ve yerüstü mekanizasyon sistemleri ile çıkarılması (elektronik sistemle çevreye duyarlı, emniyetli ve güvenli), rehabilitasyonu ayrıca, santral yakıtı, torba kömür ve koklaşabilir kömür haline getirilinceye kadar olan safhalarda kullanılacak teknoloji transferi ve ticari konularda işbirliği anlaşması yapıldı. Yer altı ve yerüstü mekanizasyon sistemleri ile çevreye duyarlı, emniyetli üretim sistemlerini öngören anlaşmalar 250 milyon Euro’luk işbirliğini temsil ediyor.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Toplam yatırım tutarı 3,5 milyar Euro olan, Türkiye’nin kömür ithalatını yıllık 5 Milyar dolar (%25) azaltarak, taşkömürü üretimini 3 katına çıkaracak, Türkiye’nin toplam enerji üretiminin %12’sini tek başına karşılayacak santrallerin, doğaya kükürt ve gaz salınımını sıfırlayan, tamamıyla ekolojik ve çevreye duyarlı bu proje ile Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Ultra Süper Kritik” teknolojisi ile inşa edilecek. Şu anda  1500 kişinin istihdam edildiği projede kömür ve termik santral projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte istihdam 11 bin kişiye ulaşacak ve Bartın ili ve çevresine tersine göç başlayacaktır” dedi.

İpek Hattat, Hattat Holding grup şirketlerinden "Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş.” Batı Karadeniz bölgesinde bulunan taşkömürü ve taşkömürü ile çalışacak termik santral yatırımları yapmakta olduğunu anımsatarak şu bilgileri verdi: “Hattat Enerji’nin Bartın ve Amasra’daki taş kömürü yataklarının ekonomiyi  kazandırılması, enerji üretiminde yerli kaynaklara dayalı yatırımların arttırılarak “enerji arzı  güvenliği”nin sağlanması, dışa bağımlılığın ve cari açığın azaltılması amacıyla Çinliler ile açtığı -800 ile -1000 metre derinliğindeki kuyuların devam çalışmaları hızla sürdürülüyor.

50 bin m2 lik alanda yapılan ve yapılmakta olan karotlu sondajlarla bölgede bugün 750 Milyon Ton, sondaj yapılmamış sahalarda devam eden karotlu sondajlarla 1 Milyar Ton seviyesinde taşkömürü rezervi olduğu tahmin edilmektedir. Öncelikli olarak bu bölgede çıkarılacak 6000-6500 kalorili Taşkömürü hedefi başlangıçta 5 milyon ton/yıl’dır. Diğer projelerinde hayata geçmesi ile nihai üretimin 10 milyon ton /yıl olması hedeflenmekte. Bu kömür üretim hedefleri ile bölgede kurulacak ilk aşaması 2x660 MW=1320 MW olmak üzere toplam 4x660 = 2640 MW gücünde termik santral projeleri çalışmaları devam etmekte.

Polonya elektrik ihtiyacının %90’ını kendi ülkesinde çıkardığı kömüre dayalı Termik Santrallerden karşılamaktadır.  Gerek kömürün çıkarılması gerekse termik santrallerin yapımı konusunda geçmişe dayalı ciddi tecrübe ve teknoloji birikimi olan bir ülkedir. Bu paralelde 22 Nisan 1986 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya Hükümetleri arasında imzalanan protokol ve 6 Temmuz 1986 tarihli Resmi gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Amasra Bölgesinde taş kömürü üretimine yönelik ortak proje geliştirilmesi kararlaştırılmıştır. O günlerde sondaj faaliyetleri başlatılan ancak muhtelif nedenlerle hayata geçirelemeyen bu büyük ölçekli projenin gerçekleştirilmesinde bayrağı Hattat Enerji, Hükümetimizin enerji politikaları önderliğinde devralmış bulunmaktadır.”  

 

Bu haber 3853 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.