Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye’nin dünyanın önde gelen enerji merkezlerinden birisi olma çabasına ‘Oxford’ onayı geldi

Güncelleme :12.02.2014

 Oxford Üniversitesi Türkiye’nin enerji merkezi olma vizyonu gerçekçi’buldu.İngiltere’nin ünlü üniversitesi Oxford’daki bir araştırmada, “Türkiye’nin enerji merkezi olma vizyonu gerçekçi” denildi.

Türkiye’nin dünyanın önde gelen enerji merkezlerinden birisi olma çabasına ‘Oxford’ onayı geldi. İngiltere’nin ünlü Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Türkiye’nin enerji piyasası reformlarını hızlandırdığı ve doğalgaz altyapısına daha çok yatırım yaptığı takdirde, bir enerji merkezi olma vizyonunun gerçekçi olduğunu belirtti.

Oxford Institute for Energy Studies (Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü) tarafından hazırlanan araştırma, Türkiye’nin çevresindeki enerji arzı zenginliğine vurgu yaptı.

İngiliz Reuters ajansının haberine göre, dün açıklanan araştırma, Türkiye’nin kendine ait enerji kaynakları kısıtlı olmasına rağmen Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan hemen hemen tüm doğalgaz boru hatlarının ortasında olduğunu, on yıllarca bölgesel pazarda söz sahibi olabileceğini hatırlattı.

Habere göre, araştırmada Türkiye’nin enerji piyasasındaki artan öneminin, ekonomik ve siyasi olarak Orta Asya, Ortadoğu ve Avrupa Birliği arasında ciddi bir oyuncu olma iddiasını güçlendireceği belirtildi.

Araştırmada, Türkiye’nin ya ihracat ve ithalata yönelik boru hatlarının birbiriyle buluştuğu fiziki bir gaz ticareti merkezi olabileceği ya da broker’lerin ve ikili ülkelerin alım – satım yaptığı bir ticari merkez olarak konumlanabileceği kaydedildi.

BOTAŞ bölünmeli

Reuters, araştırmada bu ikisi için de BOTAŞ’ın taşıma ve toptancılık işlerinin ayrılması, bir de ticari enerji borsası kurulması gerektiğinin vurgulandığını kaydetti. Enerji borsası kurulmasının, öngörülebilir fiyatların oluşmasına yardımcı olacağı, bunun da 2023’e kadar enerji alanında çekilmesi hedeflenen 100 milyar dolarlık yabancı yatırım için güven yaratacağı vurgulandı.

Türkiye’nin şu an yıllık 47 milyar metreküp olan yıllık doğalgaz ihtiyacının 2030 yılında yıllık 81 milyar metreküpe çıkacağı beklentisini hatırlatan araştırma, gerekli altyapı çalışmaları gerçekleştirildiği takdirde doğalgaz ticaretinin 100 milyar metreküpe çıkabileceğini öngördü. Araştırma, bunun için likit doğalgaz depolama tesisi yatırımları gerektiğine dikkat çekti.

Bu haber 3374 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerji Sektörünün Kilit Oyuncusu Beta Enerji Büyüme Yolculuğuna Devam Ediyor... 10.05.2024
CW Enerji Güneş Panelleri İle Yat ve Karavanlarda Elektrik Üretmek Çok Daha Kolay... 10.05.2024
Mehmet Öğütçü: “Önemli olan sürdürülebilir, kesintisiz enerjiyi sağlamak”... 10.05.2024
Anadolu Isuzu’dan Avantajlarla Dolu Yaz Bakım Kampanyası... 10.05.2024
Eyüp Lojistik Filosunu 110 Adet Iveco S-Way Çekici İle Büyüttü... 10.05.2024
Bakan Bayraktar, Amerikan şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti... 10.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.