Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Turcas, üst üste ikinci kez “Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü”ne layık görüldü

Güncelleme :21.11.2014

Turcas Petrol, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülen “Bağımsız Kadın Direktörler Projesi” kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen “Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülleri”nde üst üste ikinci yıl da ödüle layık görüldü. 

83 yıllık köklü geçmişiyle enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden Turcas Petrol, enerji yatırımlarındaki başarılı performansının yanı sıra kurumsal yönetim alanında da kendini yenilemeye devam ediyor. 7 kişiden oluşan Yönetim Kurulu’nda 2’si Bağımsız olmak üzere 3 kadın Yönetim Kurulu üyesine (Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Ayşe Botan Berker, Neslihan Tonbul) yer veren Turcas Petrol, Bağımsız Kadın Direktörler Projesi kapsamında hazırlanan üç ayrı endekste de Türkiye’de halka açık 422 şirket arasında ilk 5 içerisinde yer aldı. Güçlendirilmiş Kadın Endeksi’nde Türkiye 2.’si, Cinsiyet Çeşitliliği Endeksi’nde Türkiye 3.’sü ve Kadın Yönetim Kurulu Üyeleri Oranı’nda Türkiye 5.’si olan şirket, halka açık enerji şirketleri arasında kadınların yönetiminde en çok söz sahibi olduğu şirket unvanını korudu. 

19 Kasım 2014 Çarşamba günü Sabancı Center’da gerçekleştirilen II. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Video aracılığı ile  yaptığı konuşmada “Kadınlarımız ekonomik ve toplumsal hayatta hak ettikleri yeri almadıkları sürece gelişmemiz mümkün olmayacaktır” diyen Babacan, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde ekonomik atılımını sürdürebilmesi için daha fazla kadın işgücüne ihtiyacı olduğunu vurguladı.  

Turcas Petrol adına ödül alan Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ise, yaptığı konuşmada “Turcas’ın bugünkü başarısında Turcas  Ailesi’ndeki kadınların rolü büyüktür. Şirkette kadın çalışan ve yöneticilerimize verdiğimiz değerin temelinde, dünyanın en büyük enerji şirketleriyle yaptığımız ortaklıkların son derece etkili olduğunu düşünüyorum. Türkiye’deki kadın yönetici oranı dünya ortalamasına nazaran hala düşük olmasına rağmen, bize bu ödülü kazandıran değerli kadın Yönetim Kurulu üyelerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Onların yaratıcı sinerjisi ile şirketimizi hedeflediğimiz noktadan daha ileriye taşımaya devam edeceğiz.” dedi.

Sabancı Üniversitesi liderliğinde geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Bağımsız Kadın Direktörler Projesi, kadınların yönetim kurullarındaki konumunun güçlendirilmesi ve bu sayede yönetim kurullarının daha etkin çalışmasını hedefliyor. Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Endeksi, Borsa İstanbul’a kayıtlı şirketler arasında yönetim kurulunda kadınların varlığı, komite üyelikleri, profesyonel kadın yöneticilerin varlığına göre yapılan değerlendirmelere göre belirleniyor. Türkiye’de Borsa İstanbul’da işlem gören halka açık 422 şirket arasında yapılan kapsamlı değerlendirme neticesinde, bu yıl Turcas Petrol, Türk Tuborg, Martı Otel ve Bursa Çelik ödüle layık görüldü. 

Turcas Petrol A.Ş. – Kadın Yönetim Kurulu Üyeleri

Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra  ABD’deki  University of California at Berkeley’de Finans Eğitimi almıştır. 2005 yılından bu yana Turcas Petrol A.Ş. ve bağlı ortaklıklarının Yönetim Kurulu Üyeliği’ni, 2010 yılından itibaren Riskin Erken Saptanması ve Kurumsal Yönetim Komiteleri’nin üyeliğini yürütmektedir. 1998-2000 yılları arasında ConocoPhillips firmasında Eurasia İş Geliştirme Bölümü’nde çalışan Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Aksoy Holding A.Ş. ve Conrad İstanbul Oteli gibi grup bağlı ortaklıklarının ve Shell Petrol A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), Dış Ekonomik lişkiler Kurulu (DEİK), Petrol Platformu Derneği (PETFORM), Petrol Sanayi Derneği (PETDER) ve Endeavor Derneği Üyesi olan Banu Aksoy Tarakçıoğlu,  evli ve bir çocuk annesidir.

Dr. Ayşe Botan Berker, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldıktan sonra, ABD’deki University of Delaware’de ekonomi üzerine yüksek lisans yapmış, Marmara Üniversitesi’nde bankacılık ve finans üzerine doktorasını tamamlamıştır. Berker, T.C. Merkez Bankası’nda başladığı kariyerinde Ödemeler Dengesinden Sorumlu Müdür Yardımcılığı, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde Uluslararası Kuruluşlar Müdürlüğü ve Londra Temsilciliği görevlerini üstlenmiştir. 1999 yılında Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 1999 – 2012 yılları arasında Fitch Ratings İstanbul ofisinde Genel Müdür olarak görev yapan Berker, Merit Risk Yönetimi ve Danışmalık Hizmetleri A.Ş.’nin kurucu ortakları arasında yer almaktadır. 2012 yılının Nisan ayından beri Turcas Petrol’de Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği’ni sürdüren Berker, aynı zamanda Rhea Girişim’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta, Bahçeşehir ve Marmara Üniversiteleri’nde finans alanında ders vermektedir.

Neslihan Tonbul, 30 yılı aşkın uluslararası işletme deneyimine sahip kıdemli bir finans ve pazarlama yöneticisidir. Kariyerine 1983 yılında Irving Trust Company (şimdiki adı The Bank of New York Mellon) bünyesinde başlayan Tonbul, kredi pazarlama, risk yönetimi ve yeni iş geliştirme konularında uzmanlaşmıştır. 2009 yılında Yaşar Holding Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Tonbul, ardından Prysmian Kablo’da da Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yeni Zelanda Ekonomik Kalkınma Ajansı Danışmanlığı görevlerini üstlenmiştir. Rutgers Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi bölümünden lisans, Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University’den ise Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans derecesi olan Tonbul aynı zamanda Türk – Amerikan İş Forumu kurucularındandır ve İngiltere merkezli FSTC (Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı) Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi’dir. 2013 yılının Mayıs ayından beri Turcas Petrol’de Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği’ni sürdüren Tonbul, İngilizce’nin yanı sıra Fransızca ve Azerice bilmektedir.

 

Bu haber 3240 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.