Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

EPDK Başkanı Yılmaz: Kayıp-Kaçak bedelinin iadesi için her abone tek tek dava açmalı

Güncelleme :27.12.2014

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Yargıtay’ın abonelerden elektrik faturaları üzerinden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına ilişkin nihai kararını Habertürk’e değerlendirdi. Yılmaz, “Yargıtay, adli davalara bakar. Danıştay, idari davaları karara bağlar.” dedi.

Elektrikteki kayıp-kaçakda idari bir konu olduğu için Danıştay’ın görev alanındadır. Yüksek yargı,birbirlerinin görev alanlarına tecavüz etmemeli” dedi. Yargıtay’ın kayıp-kaçağın yanı sıra iletim ve dağıtım gibi bedellerin de alınamayacağı yönünde kararları olduğunu anımsatan Yılmaz, bu arada yeni bir yasa hazırlığı haberini de verdi. Yılmaz, “Kayıp-kaçak ve tarifeyi oluşturan unsurlar konusunda bir yasa hazırlığı var. Aboneden alınacak tüm bedeller tek tek sayılacak. Kayıp-kaçak tarifenin ayrılmaz bir parçasıdır”diye konuştu. Yılmaz’ın sözünü ettiği bu yasanın çıkması halinde kayıp ve kaçak bedeli kanunda tarifeyi oluşturan kalemler içinde yer alacağı için davaların da önükesilecek. 

“ŞAŞIRIP KALIYORUM”

Yılmaz, kayıp-kaçakla ilgili Danıştay’da bir davanın bulunduğunu belirterek “Şimdi ne olacak? Yargının, önce içsel olarak bağımsızlığını oluşturması çok önemli. Ben de bir hukukçuyum. EPDK’nın bazı düzenlemeleriyle ilgili yargıdan gelen kararları gördüğümde, bir hukukçu gözüyle bunları incelediğimde ben şaşırıp kalıyorum” dedi.

İADE İÇİN HER ABONE TEK TEK DAVA AÇMALI

Yılmaz, Yargıtay’ın kararının, EPDK’ya, abonelere geçmişe yönelik kayıp-kaçak bedelinin ödenmesi konusunda aracı olma görevi vermediğini belirterek, “Abonelerin, bu kararı emsal gösterip (kayıp kaçak bedelinin iadesi için) tek tek dava açması gerekiyor” dedi.

100 LİRALIK FATURANIN İÇİNDE KAYIP-KAÇAK BEDELİ 10-11 LİRA

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturasına yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin iadesi istemiyle açtığı davada, milyonlarca aboneyi ve elektrik dağıtım sektörünü etkileyecek kritik bir karar aldı. Kurul, kaçak elektrik vurgusu yaptığı kararında, “Hırsızın kullandığı kaçak enerji,dürüst vatandaştan tahsil edilemez”dedi. Kurul, elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerinden kayıp-kaçak bedeli alamayacağına hükmetti. Elektrik dağıtım şirketleri, abone gruplarına göre değişmekle birlikte (konut, sanayi,ticarethane) faturaya toplam tutarın yüzde 10-11’i oranında‘kayıp-kaçak bedeli’yansıtıyor. Örneğin,bir konut abonesi aylık 100 TL fatura ödüyorsa,faturanın 10-11 TL’lik bölümünü teknik kayıp ile kaçak elektrik oluşturuyor.

Bu haber 3267 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.