Haber Ekonomi


Haberler > Otomotiv-Lastik Başlıkları

Renault Grubu son 13 yılın en yüksek pazar payını elde etti

Güncelleme :15.01.2015

 Renault Grubu’nda son 13 yılın en yüksek pazar payı ve 16. Kez binek otomobil liderliği.

Renault Grubu (Renault ve Dacia), 2014 yılında toplam pazarda 133 bin 212 adet satış adedi gerçekleştirdi.  Bu satış rakamı ile binek + hafif ticari araç pazarından %17,4 pay elde etti. Geçen yıla göre %0,4 artış kaydettiği bu pay ile son 13 yılın en yüksek pazar payını gerçekleştirmiş oldu. 

 Renault, 16. kez binek otomobil lideri

Renault markası, 16. kez binek otomobil pazarı liderliğini elde ediyor. 2014 yılında, gerçekleştirdiği 90 bin 27 adet binek satış adedi ile %15,3 pazar payı elde etti. Marka, 2013 yılına göre pazar payını %0,7 arttırdı. Binek + hafif ticari araç pazarında ise gerçekleştirdiği 98 bin 743 adet satış ve 12,9 pay ile Marka sıralamasında 2. sırada yer aldı. Fluence 32 bin 252 adet satış adedi ile Türkiye’nin en çok satılan modeli ünvanını elde etti. 

 Model başarıları, Fluence, Symbol, Clio HB, Clio ST, Captur, Megane ST…

Fluence, Türkiye’nin en çok satılan modeli olmasının yanısıra elde ettiği %18,5 pay ile C1 segmentinin lideri oldu. Symbol pazardaki başarısını korudu ve 2014 yılında da gerçekleştirdiği 20 bin 242 satış adedi ile B1 segment lideri oldu. Symbol 2013 yılında %49,3 olan segment payını 2014’te %52,3e yükseltti.

Clio,HB 2014 yılında 22 bin 545 adet satış adedi ile %19,5 pay ile B2 segmentinin liderliğine yerleşti. 

Clio Sport Tourer da B3 segmentinde 5 bin 846 satış adedi ve %59,2 pay ile lider. Türkiye Clio satışlarında en başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Dahil olduğu Eurasie Bölgesi’nde en çok Clio satılan ülke konumunda. Dünya sıralamasında ise Türkiye, Clio ailesi (Clio HB+ST) satışlarında ülke sıralamasında, Almanya ve İspanya’nın önünde 4. sırada yer alıyor.

 Captur ise Mayıs 2013’te lansmanı gerçekleştirilen Captur ilk kez girdiği B7 segmentinde 2014 yılını lider tamamladı. Model, 3 bin 172 adet satış ile %29,7 segment payına imza attı. 

Megane Sport Tourer %28,7 segment payı ile C3  segmentinde lider oldu. 

 Renault, binek otomobil pazarında “en”lere imza atmaya devam ediyor… 

2014 yılında Renault markasının modelleri, binek otomobil pazarında “en çok satılan otomobil”, “en çok satılan SW markası”, “en çok satılan sedan markası”, “en çok satılan dizel markası” oldu. Fluence modelinin Türkiye’nin en çok satılan modeli ünvanının yanı sıra Clio Sport Tourer + Megane Sport Tourer satışları ile Renault, 2014 yılında da “en çok tercih edilen SW markası” oldu. Ayrıca Fluence, Symbol ve Latitude modellerinin başarıı grafiği ile Renault markası, 2014 yılında “en çok tercih edilen sedan markası” oldu. Renault en fazla dizel otomobil satışı gerçekleştiren marka oldu.  

 Türkiye, global pazarda başarılı sonuçlar elde etti 

Türkiye, 2013 yılında Renault Grubu’nun 5. büyük pazarı konumuna yükseldi. Ayrıca Avrupa ülkeleri arasında Fransa ve Almanya’nın  ardından 3. sırada yer aldı. Dünya sıralamasında ise Türkiye 5. sırada. 

 Her 10 Renault modelinden 7’si yerli…  

Türkiye pazarında 16. kez binek otomobil lideri olan Renault markası yüksek yerlilik oranını koruyor. Markanın satışını gerçekleştirdiği 10 otomobilden 7’si Oyak Renault Fabrikaları’nda üretiliyor. Türkiye pazarı genelinde satılan 10 otomobilden sadece 3 model yerli.

 Renault markası innovasyona yatırım yapmaya devam ediyor

Renault, innovasyon konusunda çalışmalarını son hızla sürdürüyor. Marka, 2014 yılında innovasyon ürünü olan Eolab konseptini Paris’te ilk kez sergiledi. Hemen ardında Renault, 2015 yılında açığa çıkaracağı iki inovasyonu gün yüzüne çıkardı. İlki markanın üzerinde çalıştığı daha verimli ve daha kompakt bir elektrikli motor. Diğeri yakıt faturalarını azaltmaya yönelik LPG’li kullanıma göre uyarlanmış modern, turbo şarjlı benzinli motor.

Innovations@Renault sayesinde mobilite dünyasındaki evrimleri gözler önüne seren araştırma prototipleri kullanılarak inovasyonların hangi aşamada bulunduğu gösterildi. Bu bağlamda Renault, araştırma projesi adı altında ortaklarla geliştirilmiş olan üç adet prototip sundu: HydiVU projesi kapsamında mild-hibrid Dizel çözümü sunan bir hafif ticari araç prototipi, POWERFUL projesi kapsamında daha ekonomik çok küçük ebatlı iki zamanlı dizel motor konsepti, VELUD projesi kapsamında Twizy temelli küçük bir elektrik motorlu teslimat aracı prototipi.

 Renault Müşteri Memnuniyetinde de ilk sırada

Müşteri memnuniyeti açısından da 2014 mükemmel bir yıl oldu. 2014 yılında başlatılan “Renault Dinliyor” çalışması 360 derece müşteri memnuniyeti döngüsü sayesinde Renault bu alanda 2 ödüle layık görüldü. IMI (International Management Institute) tarafından düzenlenen organizasyonda Renault, En İyi Müşteri Deneyimi kategorisinde birincilik ödülünü elde etti. Ayrıca Marka; Marketing Türkiye Dergisi, Marketing Management Institute, Şikayetvar.com ve Method Research Company işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen A.L.F.A. Awards'da Müşteri Hizmetleri olarak Otomotiv grubunda birincilik ödülünü elde etti.

Diğer taraftan şikayetendex sonuçlarına göre Renault, 4 yıldır üst üste otomotiv sektöründe şikayeti en iyi yöneten marka seçildi. Kalite Ligi yarışında ise 2014 yılı genelinde Renault Çağrı Merkezi, 63 marka arasında birinci oldu. Otomotiv grubundan 15 marka olmak üzere, farklı sektörlerin çağrı merkezleri arasında yapılan bu yarışmada Renault Çağrı Merkezi en iyi çağrı merkezi seçildi.

Çok ödüllü sosyal sorumluluk projeleri: Sokakta İlk Adımlar ve Sizin Fikriniz Sizin Projeniz …

Türkiye’nin otomotiv alanında  en uzun süreli, en yaygın yol güvenliği eğitim projesi Sokakta İlk Adımlar 13. yılını kutluyor. Sokakta İlk Adımlar, 2013-2014 Eğitim dönemi sonunda 41 ilde,1,5 milyon öğrenciye ulaşmış oldu. ikinci 10 yılda hedef 5 milyon öğrenciye ulaşmak. Proje, 2013 yılında Kent ve Yaşam Ödülleri Sosyal Sorumluluk Ödülü aldı. SİA, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ödüllendirilmiş ve Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'nden de Altın Pusula Büyük Ödülü'nü almıştı. Renault’nun lise öğrencilerine yönelik diğer bir projesi olan “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” kapsamında ise gençler, trafik güvenliği ve çevreci ulaşım konusunda yaratıcılıklarını kullanarak projeler üretiyorlar. İstanbul Liselerinde 4 yıldır düzenlenen yarışma için bugüne kadar toplam 9 bin 390 öğrenci 80 proje gerçekleştirdi. Liseli gençler bu projeleriyle yakın çevrelerindeki yol güvenliği sorunlarının iyileşmesine somut katkılarda bulundu. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yarışmada birincilik kazanan bazı projelerin İstanbul ve Türkiye’nin bütün okullarında uygulanması için harekete geçti. Programın hedefi 10 yıl içinde 1 milyon liseli gence, güvenli ve daha iyi bir yaşam için birlikte harekete geçmeyi öğretmek, aktif ve demokratik yurttaşlar olarak yetişmelerine katkıda bulunmak. Proje, ODD tarafından 2014’te “Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi” ödülüne layık görüldü.

Renault, bol ödüllü bir yıl geçirdi 

2014 yılında Renault markası farklı dallarda birçok ödüle layık görüldü. Bu yıl 5.’si düzenlenen ODD Gladyatör organizyonunda Renault 5 ayrı ödül elde etti. 16. kez binek otomobil lideri olan Renault “Yılın En Çok Satılan Otomobil Markası“ ödülünü alarak yine zirvede yerini aldı. “Yılın En Çok Satılan Otomobil Modeli” kategorisinde ise Renault Fluence ipi göğüsledi. Gladyatör ödül töreninde merakla beklenen diğer bir ödül de “Yılın Basın Lansmanı” idi. Bu özel kategoride Renault Twizy, basın mensuplarının oyları ile yılın en iyi basın lansmanı seçildi. ODD Gladyatör’ün çekişmeli geçen diğer bir kategorisi de en başarılı “Dijital ve Sosyal Medya Uygulaması” oldu. Bu kategoride “Bırak R-Link Cevaplasın” projesi ile sürücülere sesli komut sistemi sayesinde telefon, e-mail gönderme gibi talimatlar verebiliyor. “Yılın Sosyal Sorumluluk Kampanyası” ödülü de Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışması ile Renault’nun oldu. Halk oylamasına açık olmayan bu kategoride değerlendirme, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Geçmiş Dönem Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fügen Toksü başkanlığındaki saygın akademisyenlerden ve iletişim sektörünün deneyimli isimlerinden oluşan jüri tarafından yapıldı. Renault Bırak R-Link Cevaplasın projesi ile “En iyi mobil cihaz uygulaması kategorisinde Kristal Elma ödülü aldı. 

2015 yılına ait öngörüler

İbrahim Aybar “Emtia fiyatlarında Haziran ayından bu yana yüzde 31’e yakın düşüş oldu. Petrol fiyatlarında dramatik düşüş yaşandı ve düşme eğilimi devam ediyor. Petrol fiyatlarının bu seviyelerde istikrar kazanması veya düşüşün devam etmesi halinde bu durum enflasyona 2 puan kadar katkı yapacaktır. 2015 yılında ekonomik büyüme ve göstergelerin orta vadeli plan doğrultusunda gerçekleşeceğini ve yine yüzde 4 civarında ekonomik büyüme gerçekleşeceğini ifade edebiliriz. Enflasyonun 2014’ün altında gerçekleşeceğini, faizlerin, enflasyonun beklentilerden daha düşük gerçekleştiğini de göz önünde bulundurarak, 2014’e nazaran düşüş yönünde baskılanacağını tahmin ediyoruz. Bütün bu gelişmelerin otomotiv pazarını olumlu etkileyeceğini, sektörün bu yıl seviyelerinde ya da bir miktar üzerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz.” dedi.

Oyak Renault, Türk Otomotiv Sanayisinin üretim ve ihracat lideri

Oyak Renault, 2014 yılında, 261 yeni istihdamıyla ve üç vardiya düzeninde 318 bin 246 adet otomobil üretimi gerçekleştirerek, otomobil üretiminin yüzde 43,39'una, toplam üretimin de yüzde 27,19'una imza attı ve Türk Otomotiv Sanayisinde üretim liderliğini sürdürdü. İç pazardaki yüzde 11,6’lık düşüşe rağmen, Avrupa pazarındaki yükselişi değerlendirerek gerçekleştirdiği ihracatı sayesinde 318 bin 246 adet araç üretimi gerçekleştirdi.  

2014 yılında, 257 bin 992 adet otomobil ihraç eden Oyak Renault, Türk Otomotiv Sanayi toplam ihracatının yüzde 29,14’ünü ve binek otomobil ihracatının da yüzde 44,33’ünü gerçekleştirerek ihracattaki liderliğini devam ettirdi ve Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasındaki konumunu sürdürdü.

Bununla beraber, 2014 yılında, 239 bin 922 motor, 251 bin 093 adet vites kutusu, 332 bin 849 ön takım ve 354 bin 145 arka takım şasi üretimi gerçekleştirildi.

17 yıldır aralıksız olarak binek otomobil üretim ve ihracatının lideri olan Oyak Renault, 2014 yılında da birçok önemli üretim rakamlarına imza attı. 2014 yılının kilometre taşları, 250 bininci motor kapağı, 200 bininci krank mili, 2 milyonuncu motor bloğu, 4 milyonuncu vites kutusu ve 2 milyonuncu şasi üretimleri oldu.  

Yatırım ve iyileştirmelere aralıksız devam eden Oyak Renault, 2014 yılı içerisinde yeni motor hattını, yeni krank mili seri üretim hattını, yeni motor kapağı seri üretim hattını, yeni teslim atölyesini, korozyon dayanımını güçlendirme hattını devreye aldı. Bunlarla beraber montaj hatlarında çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve verimliliğin artırılması için çalışmalar yaptı ve AR&GE çalışmalarını sürdürdü.

2014 yılı Oyak Renault için yeni bir ürünün de habercisi oldu. Yeni marka kimliği ile üretilen Yeni Mégane’ın lansmanı ürün çeşitliliğini zenginleştirdi. 

2015 yılına dair öngörüler 

2015 yılında, 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz üretim seviyelerimizi devam ettirmeyi öngörüyoruz. Gelecek yeni projelere hazırlanmak için, yerlileşme oranımızı artırma ve rekabetçiliğimizi geliştirme hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2015 yılında, özellikle motor kapasitemizi daha etkin kullanmayı öngörüyoruz.

Dacia tarihindeki en yüksek pazar payını kaydetti

Dacia, Türkiye pazarında yükselişine devam ediyor. Dacia Türkiye pazarı marka sıralamasında 6. sırada yer alıyor. 2014 Aralık ayında Dacia, Türkiye satışları ile dünya sıralamasında 2. sırada yer aldı. Marka, binek + hafif ticari araç pazarından aldığı %4,5 pay ile rekor pazar payını gerçekleştirdi. Dacia, 34 bin 469 satış adedi ile 2014 yılını, toplam pazarda markalar sıralamasında 8. sırada tamamladı. 

Dacia, 2014 yılında, yenilenen Duster modeli ile Türkiye’nin en çok tercih edilen 4x4 markası oldu.  Duster 

Türkiye’nin en çok satılan 4x4 modeli oldu. Ayrıca SUV segmentinde %28,4 pay ile C7 segment 1.’liğini elde etti. Dacia, 2013 yılında Lodgy ile giriş yaptığı C4 segmentini domine ederek %45,2 pay ile segment liderliğine yerleşti. Dacia 2013 yılında yapılan araştırmalar sonucunda, Nurhayat ve Lodgy-Robero Carlos reklamları ile 2014’te reklam görünürlüğü en yüksek marka oldu.

Bu haber 3112 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.