Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Ölçüm İçin Bir Arada

Güncelleme :28.01.2016

Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Gaz Sayaçları Ölçüm Semineri” Crowne Plaza Istanbul Asia’da yapıldı.
 

 
İstanbul Uygulamalı Gaz ve Enerji Teknolojileri Araştırma Mühendislik Sanayi Ticaret AŞ (UGETAM) ve Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR)  tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Gaz Sayaçları Ölçüm Semineri” Crowne Plaza Istanbul Asia’da yapıldı.
 
Doğal Gaz Dağıtım Sektörü, bünyesinde ölçülebilir sistemler bulunduran kuruluşlar ve hizmet sağlayan paydaşların "ÖLÇÜM" için biraraya geldiği Gaz Sayaçları Ölçüm Seminerinde; sektörü yakından ilgilendiren ölçümün önemi, sayaç kalıbrasyon hakkında bilinmesi gereken temel teknik bilgiler, raporların yorumlanması, yasal mevzuatları ve ölçüm alanındaki teknolojik gelişmelere yönelik bilgi ve deneyimler paylaşıldı.
 
Seminer, UGETAM Genel Müdür Serkan Keleşer, GAZBİR Genel Sekreteri Yaşar Çıkış, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Grup Başkanı Hüseyin Daşdemir ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ümit Doğay Arınç’ın açılış konuşmalarıyla başladı
 
Programın açılışında konuşan UGETAM Genel Müdürü Serkan Keleşer, konuşmasında UGETAM’ın ulusal ve uluslararası alanda yaptığı faaliyetler hakkında verdiği bilgilerin ardından “ölçüm alanındaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sizlere daha güvenilir bir hizmet sunma gayretindeyiz. Aynı doğrultuda edindiğimiz bu tecrübeyi de sizler ile paylaşmaktan dolayı çok mutluyuz.” diyen Genel Müdür Keleşer, bügüne kadar 1.965.000 adet gaz sayacı kalibrasyonu yapmış bir şirket olarak hassasiyetin farkında olduklarını belirterek,“Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz Gaz Sayaçları Ölçüm Seminerimizde, gaz alım satımıyla ilgili ülkemizdeki yasal yaklaşım ve düzenlemeleri, geleneksel ve yeni sistemlerle ilgili olarak gaz ölçümünde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmektedir. Konularında uzman arkadaşlarımızın sunumları sonrası siz değerli katılımcılarında katkılarıyla yapılacak karşılıklı bilgi alışverişi umuyorum ölçüm sektörüne yön verecektir.” dedi. Sn. Keleşer, tüm katılımcılara hoş geldiniz diyerek destek veren kuruluşlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
 
GAZBİR Genel Sekreteri Yaşar Çıkış, Ölçüm konusun gaz dağıtım sektörümüzün önemli bir ayağı olduğunu belirterek “Bugün doğal gaz ülkemizin büyük çoğunluğuna ulaşmış durumdadır. Bu aşamadan sonra doğal gaz sektörümüzde iki önemli husus öne çıkmaktadır; birincisi müşteri memnuniyeti ile birlikte güvenli gaz arzı, ikincisi doğru ölçüm ile birlikte faturalandırmadır.” diyen Genel Sekreter Çıkış “Bugün bunların sektör olarak biraya gelip konuşulması sektörümüz açısından son derece önemli bir kazançtır. Bu anlamda sektör kuruluşumuz UGETAM’ın diğer hizmetlerinde olduğu gibi ölçüm cihazlarına yönelik test, kalibrasyon ve muayene hizmetlerinde de sektörümüze yapmış olduğu katkı çok önemlidir. Bu hususta her tür hizmeti UGETAM’dan uluslararası normlarda çok kaliteli bir şekilde karşılayabiliyoruz.” dedi.
 
EPDK Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Grup Başkanı Hüseyin Daşdemir yaptığı konuşmada ölçüm ve faturalandırma konusunun oldukça önemli olduğunu belirterek “Genel Müdür Serkan Keleşer Beyin konuşmasında verdiği 1.965.000 sayaç kalibrasyonun önemli bir veri. Buradan çıkan sonuçların raporların doğru yorumlanıp anlamlı veriler üretilmesi, gerekiyorsa bu konuda eksik olan mevzuatların tamamlanması gerekir. Bizler EPDK olarak yapılacak her türlü çalışmaya her türlü katkıyı sağlayacağımız aşikârdır.” diyen Grup Başkanı Hüseyin Daşdemir, UGETAM’ın bu konudaki çalışmalarını ve EPDK’ya olan desteğini her zaman takdirle karşıladıklarını belirterek “böylesine önemli bir konuyu gündeme getiren UGETAM’a teşekkür ediyorum. Kurum Başkanımız Mustafa Yılmaz ve Doğalgaz Piyasası Daire Başkanımız İsmail Karahan Beylerin çeşitli defalar vurguladığı gibi UGETAM’ın sektörümüz için önemi ve yeri her zaman büyüktür.”diyerek ilk olan bu seminerin devamını temenni eder düzenleyen UGETAM ile GAZBİR yöneticilerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
 
Açılış töreninde UGETAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ümit Doğay Arınç, ölçümde meydana gelebilecek çok küçük hatalar bile toplamda büyük mali haksızlıklara sebep olabileceğini belirterek “ Ülkemizde her yıl 50 milyar metreküpten fazla doğal gaz tüketilmekte ve bu miktar her yıl artmaktadır. Tüketilen bu doğal gazın neredeyse tamamı farklı ülke ve kaynaklardan ithal edilmekte, iletim kuruluşları, dağıtım kuruluşları ve tüketiciler arasında ölçümü yapılarak el değiştirmektedir. Bu anlamda ülkemizde 12 milyon adet sayaç kullanılmaktadır. Dünyada ise 400 milyondan fazla sayaç, gaz ölçümü yapmaktadır. Dolayısı ile ölçüm, doğal gaz üretim, iletim ve dağıtımının önemli bir aşamasını teşkil etmektedir.”diyen Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ümit Doğay Arınç “Ana hedefi doğal gaz sektörünün her konuda ihtiyaçlarını karşılamak olan UGETAM, ölçüm tarafında da üzerine düşeni her zaman yapmaya çalışmıştır. Bu kapsamda 2005 yılında Türkiye’nin en kapsamlı gaz sayaç kalibrasyon laboratuarını işletmeye alıp hizmet vermeye başlamıştır. Bu laboratuar çok kısa bir zaman içinde Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)’tan akredite olmuş, halen tüm doğal gaz sektörüne hizmet vermekte, hatta bunun yanında komşularımızdan Yunanistan’a da gaz sayaçlarının kalibrasyonu kapsamında hizmet vermektedir.” dedi.
Konuşmalardan sonra,  UGETAM Teknolojik Hizmetler Ve Belgelendirme Müdürü Ali Tem  “ölçümün önemi, sayaç kalibrasyonu hakkında bilinmesi gereken temel teknik bilgiler, raporların yorumlanması ve yasal mevzuat”, Teknolojik Hizmetler Sefi Muhammer Salimoğlu  “ölçüm açısından regülatörler, testler ve testlerin yorumlanması”, Sayaç Sefı İslam Sevinç “sökmeden – takmaya sayaç lojıstıgı nasıl olmalı? Sayaçların sökülmesi, depolanması, tasınması, kalıbrasyon sürecı ve teslım kuralları”, Eğitim Uzmanı Abdulkadir Akgüngör  “ölçümü etkileyen faktörler”, AKSA Dogal Gaz Sevkiyat Kontrol Merkezi Müdürü Ayhan Çakmak  “işletme şartlarında sanayi sayaçlarının durumu ve ölçümle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar”,  BURSAGAZ Şebeke Kontrol Ve Ölçüm Birim Yöneticisi Melih Çetinkaya  “BURSAGAZ ölçüm yönetim sistemi”  konularında sunumlarını yaptılar.
 
 Katılımcıların ilgi ile takip ettiği sunumların ardından UGETAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ümit Doğay Arınç,  UGETAM Genel Müdür Serkan Keleşer, EPDK Doğal Gaz Piyasası Dağıtım Grup Başkanı Hüseyin Daşdemir, ve diğer yöneticiler tarafından tüm katılımcılara günün anlamına ilişkin plaket takdim edildi.
 

 

Bu haber 4301 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.