Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Thomsen: “Enerji ekosisteminde verimliliği destekleyen teknolojiler geliştirmeye odaklanıyoruz”

Güncelleme :02.04.2018

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın koordinasyonunda enerji kültürü ve verimlilik bilincinin artırılmasına yönelik bu yıl 9. kez düzenlenen Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda konuşan BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, enerji sektörünün geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 

Taşımacılık ve ulaştırma sektörlerinin dünya çapında enerji kullanımının %20'sini oluşturduğuna dikkat çeken Thomsen, “BP olarak, global çaptaki Ar-Ge birimlerimizle; verimliliği destekleyen teknolojiler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Türkiye'de ve dünyada enerji verimliliği alanında yürütülen çalışmaların, gelişmelerin ve gelecek öngörülerinin paylaşıldığı 9. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, bu yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla 29-30 Mart 2018 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti.

Etkinlik kapsamında, enerjinin geleceğinde yaşanması muhtemel senaryolar ve verimliliği artırmak için gereken planlar üzerine bir konuşma yapan BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen şunları söyledi:

“BP olarak, enerji alanında küresel çapta 2040 yılına kadar yakıt çeşitliliğinin şimdiye kadarki seviyenin en yükseği olacağını tahmin ediyoruz. Farklı enerji kaynakları arasında, yüksek seviyede enerji arzı ve sürekli enerji verimliliği iyileştirmeleri ile ciddi oranda artan bir rekabet var. Dünya, daha az ile daha çok şey yapmayı öğrendiğinden, artan enerji talebi gelecekte çeşitli yakıt karışımlarıyla karşılanacak. 2040 yılına kadar petrol, gaz, kömür ve fosil olmayan yakıtların her biri dünya enerjisinin yaklaşık dörtte birini karşılayacak. Enerji talebindeki artışın %40'tan fazlası ise yenilenebilir enerji ile karşılanacak.”

Enerji talebinin artışında ulaşım sektörü en büyük role sahip


Ulaşım sektörünün küresel çaptaki enerji talebi artışında en büyük role sahip olduğunu vurgulayan Thomsen, “Ulaştırma sektörü dünya çapında enerji kullanımının yaklaşık %20'sini oluşturuyor. Şu anki projeksiyonlarımız; dünyadaki toplam hafif ticari araç ve kamyon sayısının 2050 yılı itibarıyla 1,2 milyardan 2,6 milyara ulaşabileceğini gösteriyor. Diğer yandan elektrikli araçların da enerji verimliliği adına hızlı büyüyen bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Giderek artan mobilite de hayatımıza önemli değişiklikler getiriyor. Teknoloji ile harekete geçen otonom araçlar, 2030 yılına kadar ulaşım sisteminde önemli bir role sahip olacak. Bu durum da otonom araçların önemli bir kısmının elektrikli olacağını ortaya koyuyor. Ancak, elektrikli araçlar hala seyahat ve ulaşım sektörlerinde karbon emisyonlarının düşürülmesi için pahalı bir seçenek. Dünya genelinde elektrikli araçların geliştirilmesi için verilen destek ve teşvikler hala yeterli değil. Hem içten yanmalı motorlara hem de elektrikli araçlar (EV) teknolojisine birlikte yatırım yapılırsa şehirlere salınan karbonu azaltmak adına daha iyi sonuçlar elde edilebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Thomsen, “Verimlilik projelerinin çoğunun ciddi bir yatırım gerektirdiğini görüyoruz. Özellikle ulaştırma ve taşımacılık sektörlerindeki karbon yoğunluğunu azaltmak için sürdürülebilir biyoyakıtların enerji ekosisteminde rolünün artmasını gerekiyor. Bu doğrultuda BP olarak, global çaptaki Ar-Ge birimlerimizle; taşımacılıkta verimliliği destekleyen teknolojileri geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda yakıt verimliliğini destekleyen ve motorda oluşan istenmeyen pislikleri temizleme özelliğine sahip teknolojilerle üretilen ürünlerimiz motor ömrünün uzamasına yardımcı oluyor” dedi.

BP Türkiye’nin bronz sponsorluğunda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmaları ile başlayan “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı”nın kamuoyu ile paylaşıldığı etkinlik kapsamında, dünyada ve Türkiye'de enerjinin geleceği, yerleşmelerde enerji verimliliği, verimli tarım bereketli ürün, verimli sanayi kârlı üretim, verimli enerji güçlü Türkiye, verimli ve akıllı ulaşım, hayatı yenileyecek düzenlemeler gibi birçok konu da masaya yatırıldı. 

Bu haber 3133 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.