Haber Ekonomi


Haberler > Otomotiv-Lastik Başlıkları

TAYSAD Başkanı Alper Kanca: “Tedarik sanayi olmadan ana sanayide büyüme düşünülemez”

Güncelleme :24.04.2018

 Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Türk ekonomisi için tedarik sanayilerinin önemine değinerek, “Bütün sektörlerin dayanak noktası ve temel gücü tedarik sanayileridir, özellikle otomotiv sektöründe son derece belirleyici konumdadır. Tedarik sanayi olmadan otomotiv sektöründe büyüme düşünülemez” dedi.

 İstanbul’da ekonomi basını ile bir araya gelen Kanca, Bursa’da T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün de katılımıyla otomotiv sektörü için tarihi bir zirve gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Otomotiv endüstrisinde gelişen trendler doğrultusunda yüksek teknolojiye geçişi sağlayacak adımların belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu zirvede, teknolojik yetkinlik, Ar-Ge yetkinliği, insan kaynağı, rekabetçiliğin artırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi konularında sektör temsilcileriyle görüş alışverişi yapıldı. 

Yapılan çalışmaları ve görüşleri değerlendiren TAYSAD Başkanı Kanca, “Sektör ve bakanlık temsilcileri ile bürokratların çok geniş katılım sağladığı Otomotiv Tedarik Sanayi Zirvesi ile sektörün tüm sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci yetkiliye, yani Sayın Bakanımız Dr. Faruk Özlü’ye iletme imkânımız oldu. 5 saati aşan bu tarihi çalıştay ile sadece tedarik sanayinin sorunları değil, bakanımız tarafından gelecek ile ilgili planlar, politikalar ve otomotiv tedarik sanayinin önemi de paylaşılmış oldu” dedi.

Kanca, son yıllarda küresel rekabet ile birlikte ana sanayi ve tedarik sanayinin daha fazla iş birliği içerisinde olduğunu belirterek, “An itibariyle Türk otomotiv tedarik sanayi, geldiği noktayla bir otomobilin yüzde 80’ini üretebilecek durumdadır. Kendi gücümüzü iyi bilmeliyiz. Bugün Almanya bile bir otomobilin yüzde 100’ünü yerli üretimle yapamazken, otomotiv tedarik sanayimiz önemli bir aşama kaydetmiş, etki alanını arttırmıştır ve global oyuncu olmuştur. Özellikle ana ve tedarik sanayi iş birliği ile Türk sanayisi çok daha iyi yerlere gelecektir” diye konuştu.

  “Yurt dışı algımızı güçlendirmeliyiz”

Uluslararası Ticarette başarı için güçlü, olumlu bir ülke algısına sahip olunması gerektiğini aktaran Kanca, “Kısa ve orta vadede Türkiye algısındaki olumsuzluk tedarik sanayiyi, uzun vadede ise ana sanayiyi etkileyecektir. Ülke algısının iyi yönde gitmesi, birkaç yıl öncesine dönmesi için yurt dışında, özellikle Almanya’da otomotiv sektörünün ileri gelenlerini hem ziyaret ediyor hem de onları Türkiye’ye davet ediyoruz. Faaliyetlerimizi sadece Avrupa ile sınırlı tutmuyoruz. Otomotiv sektörünün geliştiği pazarlarda aktifiz. Geçen hafta, TAYSAD üyelerinden oluşan bir heyetimiz Hindistan’da idi. Hintli ticari araç üreticilerinden TAFE ve Ashok Leyland firmaları ile görüşmeler gerçekleştirildi. Yıl içinde ayrıca Fransız PSA’ya da heyet ziyaretimiz olacak, Çinli FCA-GAC ve Fransız Renault Tecnocenter ile de görüşmelerimiz sürüyor” diye belirtti.

“Avrupa da daha fazla görünür olmalıyız ve daha çok kurumda, STK’da yer almalıyız”

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE)’ne ikinci kez başkan seçilmesinin Avrupalı iş ortaklarının Türk sanayisine duyduğu güveni gösterdiğini belirten Kanca, “İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleştirilen (EUROFORGE) Genel Kurul Toplantısı’nda ikinci kez başkan seçilmem böyle politik bir ortamda beni ayrıca sevindirdi ve gururlandırdı. Son bir yıldır bazı Avrupalı firmaların yönetici ve çalışanlarının, Türk tedarikçilere karşı olumsuz bir yaklaşımı olmaktaydı. Türk tedarikçilerden, yeni projeler için teklif isteme mektuplarının geri çekilmesi ya da sözleşme aşamasına gelmiş projelerin iptal edilmesi gibi olumsuzluklar yaşandığını işitiyorduk.  Daha birkaç hafta önce Avrupalıların Türklere iş vermekten kaçındıklarına ilişkin medyada yer alan haberler sonrası, Avrupa’nın en saygın meslek kuruluşlarından biri olan EUROFORGE’da bir Türk sanayicisinin böyle bir göreve ikinci kez getirilmesi, Avrupalı iş ortaklarının Türk sanayisine duyduğu güveni gösteriyor” dedi. 

Bu haber 5011 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Şarjagel ve LenaCars'ın İletişim Ajansı Motto İletişim Danışmanlığı Oldu!... 18.03.2024
PÜİS Ege Bölge Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bir araya geldi... 18.03.2024
Anadolu Isuzu Çocukları Kitaplarla Buluşturmaya Devam Ediyor... 18.03.2024
Green Holding, Türkiye’yi Formula 1 Yarışlarıyla Buluşturmak için Hazırlanıyor... 18.03.2024
VOLTRUN, Türkiye’nin En Hızlı Şarj Ünitesi BOOST-E kurulumunu gerçekleştirdi... 18.03.2024
Schneider Electric, 7. IEEE Türkiye Power & Energy Society Kampı’nda Sürdürülebilirlik Odaklı Çözümleri Paylaştı... 18.03.2024
Enerjide verimlilik artırıcı projeler için başvurular 15 Nisan'da başlıyor... 18.03.2024
Küresel gaz üretiminin 2050 yılına kadar %32 artması bekleniyor... 18.03.2024
SOCAR Türkiye, Türkiye'deki 15 yıllık enerjisini yeni yatırımlarla geleceğe taşıyacak... 18.03.2024
3038DWT Kapasiteli Oil Chemical Tanker Gemisini Bünyesine Kattı, Yatırıma Devam Dedi!... 18.03.2024
İGA İstanbul Havalimanı, 5 yılda dördüncü kez “Yılın Havalimanı” seçildi... 18.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.