Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

DB Tarımsal Enerji’nin AR-GE Projesi, TAGEM Desteği ile Hayata Geçiriliyor

Güncelleme :27.06.2018

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen  Ar-Ge Destek Programında finale kalan projeler için düzenlenen imza törenine, DB Tarımsal Enerji  Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran katıldı.
 

DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Ekibi tarafından geliştirilen “Bölgelere göre Biyodizele Uygun Ketencik  Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” konulu proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AR-GE desteğine hak kazandı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından  yürütülen  Ar-Ge Destek Programında finale kalan projeler için düzenlenen imza törenine, DB Tarımsal Enerji  Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran katıldı. Proje ile biyodizele uygun, verimli ve kaliteli ketencik çeşit adaylarının belirlenmesi ve ülkemizin yağlı tohum ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.


Türkiye’nin EPDK Biyodizel İşleme Lisansı’na sahip ilk tedarikçi firması DB Tarımsal Enerji, 2007 yılından bu yana sözleşmeli tarım faaliyetleri kapsamında yerli yağlı tohum üretiminin yaygınlaştırılması, nadasa bırakılmış toprakların yağlı tohum bitkileri ile yeniden yeşertilmesi ve yeni  bitki türlerinin tarıma kazandırılması için çalışmalar gerçekleştiriyor. Tarımsal projeler ekibinin öncülüğünde Anadolu’nun pek çok bölgesinde çiftçiler ile bir araya geldiklerini dile getiren DB Tarımsal Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Borovalı, “Enerji tarımının ülkemize ekonomik ve stratejik katkı sağlaması için tarımsal alanda geliştirdiğimiz iş modelini her bölgemizde anlatmaya çalışıyoruz.  Ketencik bitkisi, normal koşullarda 100-250 kg / dekar verim ve %37-42 yağ oranı ile hem yağ, hem de yem bitkisi olarak ülkemiz için değerli bir kaynak. DB Tarımsal Enerji Tarımsal Projeler Ekibinin geliştirdiği projenin hayata geçirilmesi ile sadece biyodizel sektöründe değil pek çok alanda ciddi kazanımlar sağlanacağına inanıyoruz” dedi. Geliştirdikleri iş modeli ile sözleşmeli üretim yapan çiftçilere ek gelir kaynağı yaratılacağının altını çizen Borovalı, ayrıca bu yolla sadece biyodizel sektörü için değil yağ sanayi ve yem sanayi içinde ciddi bir katma değer yaratılacağını ifade etti. 3 yıl sürdürülmesi planlanan proje ile Samsun, Ankara, Tokat ve Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan TAGEM’e bağlı enstitülerde, öne çıkan çeşit adayları enstitüler adına ortak tescil ettirilerek, tohumluk üretimi başlatılması ve bu yolla ülke genelinde ketencik ekimin yaygınlık kazanması planlanıyor. 

 

Bu haber 3109 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.