Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

50 şarj istasyonuna 200 milyon TL’lik yatırım

Güncelleme :12.03.2023

 Elektrikli otomobillerde uzun süren şarj probleminin çözümü için Türkiye’nin en hızlı şarj istasyonlarını devreye alan DBE Holding iştiraki GIOEV, elektrikli şarj istasyonu sayısını 15’e’çıkarıyor. 300 Kilowatt’lık çıkış gücüne sahip Türkiye’nin en hızlı elektrikli ilk şarj istasyonunu İstanbul Yeşilköy’de devreye alan GIOEV, mart sonunda kurulumunu tamamlayacağı 15 istasyon ve diğer istasyonların ana komponent tedariki için yaklaşık  142 milyon TL’lik yatırım yaptı. Yaz sonuna kadar 50 istasyona ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “Bu istasyonlarımız da devreye girdiğinde, toplam yatırım tutarının 235 milyon TL’yi aşmasını bekliyoruz. 300 kW’lık hızlı şarj ünitelerimizle elektrikli otomobillerin şarj sorununu çözmeyi amaçlıyoruz.” dedi. 

İlk elektrikli şarj istasyonunu 26 Ekim 2022’de İstanbul Fuar Merkezi yanındaki WOW Otel’de açan DBE Holding iştiraki GIOEV, yatırımlara devam ediyor. Türkiye’de devreye giren ilk 300 kW gücünde hızlı şarj istasyonu olma özelliğini taşıyan istasyonun ardından, İzmir-Balçova Selway Outlet Batı ve Doğu, Antalya-Manavgat-Kaş-Alanya, İzmir-Selçuk, Aydın-Söke, Muğla-Ula, Gaziantep Şehitkamil-Askoçlar Güney ve Kuzey, Mersin Silifke-Tarsus, Amasya-Merzifon, Samsun-İlkadım istasyonlarını devreye alan GIOEV; şarj ağını mart sonunda 15’e çıkarmaya hazırlanıyor. Yaz sonunda 50, yıl sonu ise 150’yi aşkın istasyon sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden DBE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taha Pınar, “GIOEV Türkiye’de ilk hızlı şarj istasyonunu kurduğu gibi, bir şirkete ait en yüksek güçlü şarj merkezini de İzmir Balçova’da kurdu. Otoban üzerindeki Selway Outlet’in gidiş ve geliş yönünde toplam 5 adet 300 kW hızlı şarj ünitesinin bulunduğu merkez 1.500 kW elektrik gücüne, bu gücün ilerleyen dönemde artma olasılığına bağlı olarak 5.000 kVA trafo gücüne sahip.” diye konuştu. 

2029’DA 510 ADET İSTASYONA ULAŞILACAK

GIOEV’in istasyonlarının 300 kW gibi çok yüksek hızlı şarj ünitelerinden oluştuğuna vurgu yapan Mehmet Taha Pınar, “Dolayısıyla yüksek güçlü trafo ve uygun elektrik panolarıyla desteklenmesi gerekiyor. Elektrik enerjisinin sistemden alınması başlı başına profesyonel bir çalışma içeriyor. Bu nedenle GIOEV yatırımı oldukça büyük bir sermaye yatırımı, bilgi birikimi ve profesyonel çalışma gerektiriyor. 15 istasyonun devreye alınması ve önemli oranda ana komponentin tedariki ünite, trafo, pano, altyapı, yapı çalışmaları, yazılım ve marka çalışmaları dahil bugüne kadar 7 milyon 500 bin dolar yatırım yaptık. Birinci faz, yani 50 istasyon tamamlandığında bu yatırımın 13 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. 2029 yılında GIOEV olarak tüm Türkiye’ye yayılmış 510 adet hızlı şarj istasyonuna ulaşmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kulandı. 

 228 DÖNÜMLÜK ARAZİYE GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI 

GIOEV istasyonlarının en yoğun karayollarında devreye girmesi ile birlikte şehirler arası yolculuklardaki ‘şarjlanma kaygısı’nın sona ereceğinin altını çizen Mehmet Taha Pınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yollara çıkan herkes diledikleri gibi seyahat edebilecekler. GIOEV en hızlı şarj istasyonlarıyla elektrikli araçlarla yolculuğu daha konforlu, daha güvenilir bir hale getirecek. Öte yandan güneş enerjisi santrali kurma çalışmalarımız da devam ediyor. Özellikle ışımanın yüksek olduğu bölgelerde 228 dönüm arazi satın aldık. Mevcut durumda toplamda 9 bin 560,19 / 7 bin 985 kWe gücünde güneş enerjisi santrali başvurusu yapıldı. Tüketimin oluşmasına da paralel olarak yaz sonunda güneş enerjisi santrallerinin faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Tüketim hızlandıkça güneş enerjisi santralleri bir algoritmaya bağlı olarak devreye alınacak.” 

Bu haber 2337 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aytemiz’den Motosiklet Kullanıcılarına Yönelik “Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına destek... 13.03.2025
2030'a doğru Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 30'u Sakarya'dan gelecek... 13.03.2025
Shell&Turcas’tan motorsiklet sürücülerine “bir kural bir ömür“ kampanyası... 13.03.2025
Alışan Lojistik ADR’ye Uygun Ekipman Yatırımlarını Yaparak Filosunu Büyütmeyi Sürdürüyor... 13.03.2025
Scania’nın Ekonomik ve Güvenli Sürüş Eğitimleri Devam Ediyor... 13.03.2025
İşletmeler, enerji maliyetlerini yenilikçi teknolojiler ile düşürüyor... 13.03.2025
Eksim Enerji’den 56 MW’lık Yeni Türbin Yatırımı!... 13.03.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Sezonu Ege Rallisi İle Açıyor... 13.03.2025
CK Enerji Boğaziçi Elektrik Aracılığı İle Yenilenebilir Enerji Sertifikasını Yeniledi... 13.03.2025
Opet, kaskıyla gelen motosiklet sürücülerine indirim kampanyası başlattı... 13.03.2025
Bakan Bayraktar, “Petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında yeni bir döneme girildi”... 13.03.2025
Škoda Deneyim Akademisi’ne Stevie Awards’tan Üç Ödül... 13.03.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.