Haber Ekonomi


Haberler > Madeni Yağ Başlıkları

11 aylık kimya ihracatı 16 milyar dolara yaklaştı

Güncelleme :09.12.2013

 Kimya ihracatında Mısır’ın yerini Irak aldı.

 Türkiye, Kasım ayındaki ihracat rakamlarıyla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırdı. Kimya sektörü ise, 1 milyar 574 milyon dolarlık ihracatla otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyondan sonra en fazla ihracat yapan üçüncü sektör oldu. Ocak-Kasım dönemindeki kimya ihracatı 15 milyar 901 milyon dolara yükselirken, yılsonunda bu rakamın 18 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

 Kasım ayında en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır oldu. Sektörün uzun süredir bir numaralı pazarı olan Mısır’a yapılan ihracattaki düşüş Kasım ayında da devam etti. Geçtiğimiz ay bu ülkeye gerçekleşen ihracat yüzde 36,44 azalırken, yıl genelindeki kayıp ise yüzde 15,80’i buldu. Geride bıraktığımız ayda; Almanya, Rusya, Umman, Yunanistan, İran, İspanya ve İtalya kimya ihracatında ilk 10’da yer alan ülkeler olarak sıralandı. Kasım ayının sürpriz ülkesi de rekor ihracat artışıyla Umman oldu. Yıl genelinde ise; Mısır, Irak ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler olurken; bu ülkeleri İran, Rusya, Malta, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, İspanya ve Azerbaycan-Nahcivan izledi. 

 İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, sektörün tüm olumsuzluklara rağmen pazarı çeşitlendirmeyi başardığını belirterek şunları söyledi: “Özellikle Uzakdoğu, Güney Amerika ve Afrika’da önemli atılımlar içindeyiz. Son dönemde Mısır’daki iç karışıklık nedeniyle bu pazara olan kimya ihracatımız ciddi darbe gördü. Ümidimiz 2014 yılıyla birlikte komşu ülkelerdeki sorunların bir an önce çözüme ulaşması. Politik sürecin iyi yönetilmesiyle birlikte ticaretimizin artı yönde gelişmesini bekliyoruz. Özellikle önümüzdeki 1 aylık süreç bizim için oldukça kritik.”

Bu haber 4357 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Aytemiz’den Motosiklet Kullanıcılarına Yönelik “Bir Kural, 1 Ömür” eylem planına destek... 13.03.2025
2030'a doğru Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 30'u Sakarya'dan gelecek... 13.03.2025
Shell&Turcas’tan motorsiklet sürücülerine “bir kural bir ömür“ kampanyası... 13.03.2025
Alışan Lojistik ADR’ye Uygun Ekipman Yatırımlarını Yaparak Filosunu Büyütmeyi Sürdürüyor... 13.03.2025
Scania’nın Ekonomik ve Güvenli Sürüş Eğitimleri Devam Ediyor... 13.03.2025
İşletmeler, enerji maliyetlerini yenilikçi teknolojiler ile düşürüyor... 13.03.2025
Eksim Enerji’den 56 MW’lık Yeni Türbin Yatırımı!... 13.03.2025
Castrol Ford Team Türkiye, Sezonu Ege Rallisi İle Açıyor... 13.03.2025
CK Enerji Boğaziçi Elektrik Aracılığı İle Yenilenebilir Enerji Sertifikasını Yeniledi... 13.03.2025
Opet, kaskıyla gelen motosiklet sürücülerine indirim kampanyası başlattı... 13.03.2025
Bakan Bayraktar, “Petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında yeni bir döneme girildi”... 13.03.2025
Škoda Deneyim Akademisi’ne Stevie Awards’tan Üç Ödül... 13.03.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.