Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Enerjide AR-GE Çalıştayı

Güncelleme :30.11.2015

EPDK Başkanı Yılmaz: “Elektrik ve doğalgaz sektörünün sorunlarının çözümü AR-GE ile mümkün”
 
 

ELDER ve GAZBİR’in birlikte düzenlediği Enerjide Ar-Ge çalıştayının ikincisi gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “AR-GE alanında atılan her adım, yapılan her harcama Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak görülmelidir” dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR)’nin  birlikte düzenlediği Enerjide AR-GE Çalıştayı’nın ikincisi Ankara’da gerçekleştirildi.
 
Üniversiteler, tekno-kentler, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler ve kamuyu bir araya getiren çalıştayın açılışında konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye büyüdükçe doğalgaz ve elektrik kullanımı da doğru orantılı olarak arttığına işaret ederek, şunları söyledi.

“Bu durum yeni taleplerin karşılanabilmesi, yeni şebekelerin yapılabilmesi için daha fazla çaba sarf etmemizi gerektiriyor. Araştırma ve geliştirmeye verebilecek imkânlar ise zorunlu olarak bağlantı taleplerine ve yenileme yatırımlarına ayrılıyor. Ancak ülkemizin gelişmesi ile birlikte dağıtım sisteminin de daha iyi bir sisteme ulaşması, yani büyürken gelişmesi, gelişirken etkin bir sisteme dönüşmesini sağlayabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.

“AKILLI ŞEBEKE PİLOT PROJELERİ ÖN SIRADA”

Yılmaz, EPDK olarak AR-GE alanındaki çalışmalara önem verdiklerini belirterek, “Elektrik ve gaz dağıtım şirketlerinin oluşturduğu dernekler tarafından hazırlanması çok önemli. Farklı alanlarda da olsa birlikte sinerji oluşturulmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
 
Türkiye’nin elektrik ve doğalgaz dağıtım sistemi altyapısının uluslararası kalite standartları düzeyine ulaştırılması hedefinde olduklarını belirten Yılmaz, “Elektrik dağıtım sektörü ile ilgili AR-GE projeleri ele alındığında sistemin gelişmesi için kaçınılmaz olan akıllı şebeke uygulamalarına dönük pilot projeler ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca insansız hava araçlarının işletmede kullanılması, akıllı şehir-akıllı pilot bölge uygulaması gibi teknik konular olduğu gibi, göç yolları üzerindeki tesislerle ilgili kuşların ve tesislerin korunmasına yönelik sosyal sorumluluk projelerini görmek de bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

“PROJELERİN TOPLAM MALİYETİ YAKLAŞIK 48 MİLYON LİRAYA ULAŞTI"
 
Doğalgaz sektöründe ise deprem riskleri yönetim sistemi, uzaktan gaz kaçağı tespiti, boru hatlarında oluşması muhtemel hat hasarlarının ve boru ömürlerinin önceden tespit edilebilmesini içeren boru hattı bütünsel yönetimi gibi projelerin başta geldiğini belirten Yılmaz, “Kurum olarak, Ar-Ge kültürünün sektöre kazandırılması için payımıza düşen görevi bu uygulama dönemi içinde yerine getirdik” diye konuştu.
 
Geçtiğimiz dönemde kabul edilen tüm projelerin yaklaşık maliyeti 33 milyon lira iken, bugün toplam Ar-Ge proje büyüklüğü yaklaşık 48 milyon liraya ulaştığını kaydeden EPDK Başkanı Yılmaz, “Proje kabul oranlarındaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemlerde de süreceğine inancım tam" diye konuştu.
 
“TÜRKİYE AR-GE KONUSUNDA HIZLA İLERLEDİ”

 
ELDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı, enerji sektörünün üzerinde en fazla AR-GE çalışması yapılan alanlardan birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin AR-GE konusunda hızla ilerlediğini kaydeden Saldanlı, önde gelen ülkeler arasına girme hedefi doğrultusunda AR-GE’nin önemine dikkat çekti.
 
EDPK’nın AR-GE çalışmalarına önem verdiğine işaret eden Saldanlı, Avrupa’da iki tane düzenleyici kurumun AR-GE’ye bu derece önem verdiğini, birisinin EPDK olduğunu belirtti.  Bugün ELDER’in uluslararası kaynakları kullanarak iki tane AR-GE projesi yürüttüğünü dile getiren Saldanlı,  “Biz bugün birlik olduğumuz sürece başarılı olacağımızdan şüphemiz yoktur. Herkes bu konuda elinden geleni yapmalıdır. Bu salonun heyecanı bu konudaki kararlılığı göstermektedir. ” dedi.
 
“ORTAK AR-GE PROJELERİ GELİŞTİREBİLMEK TEMEL HEDEFİMİZ”
 
GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan,  EPDK’nın 2011 yılında aldığı kararlar sonucunda dağıtım sektörünün AR-GE çalışmalarına başladığını aktararak AR-GE çalışmalarına bu yıl ivme kazandırarak devam edileceğini söyledi. Sektör için en önemli konunun ‘sürdürülebilirlik’ olduğunun altını çizen Arslan, “Türkiye'deki Ar-Ge harcamalarının son dönemde kişi başı 50 dolardan 200 dolara kadar yükseldi. Ar-Ge ve inovasyonun ne kadar önemli olduğunu hükümetimiz ortaya çıkardı. Doğalgaz sektöründe müteahhitlikte kısa sürede yüzde 100 yerli duruma gelindi. Ürün temini konusunda ise yapılan çalışmalarla da yüzde 70 yerlilik seviyesine geldik" diye konuştu.
 
Arslan, doğalgaz sektöründe mevcut durumda yeni tarife dönemine girmiş 46 şirketin yıllık 4,5 milyon lira seviyesinde Ar-Ge bütçesi bulunduğunu vurgulayarak, bu seviyenin yeterli olmadığını ancak önümüzdeki dönemde bir Ar-Ge kültürünün oluşturulması ile daha iyi şeyler yaşanacağını kaydetti.

 

Bu haber 2813 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Elektrikli araç satışlarında Togg yıla lider başladı... 10.02.2025
Petrol Ofisi’nden ‘Selim Yuhay ile Yepyeni Maxima Tamirhanem’ projesi... 10.02.2025
Brent petrolün varili 74,86 dolardan işlem görüyor... 10.02.2025
Enerjide acele kamulaştırma kararı... 10.02.2025
Borusan Ventures, enerji depolama projelerinin karlılığını artıran Tyba’ya yatırım yaptı... 10.02.2025
Shell’de yakıtlar TTS ile doluyor, filolar verimliliğe, misafirler lezzete doyuyor... 10.02.2025
TAYSAD’dan 2025 Yılı İçin Kritik Uyarı! ... 10.02.2025
“Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 45’ini güneşten karşılayabiliriz”... 10.02.2025
CW Enerji İle Polyteks Arasında 10.4 Milyon Dolarlık GES Sözleşmesi... 10.02.2025
Eşarj, müşterilerine akıllı rota çözümleri ile kesintisiz yolculuk deneyimi sunuyor... 10.02.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.