Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Güney Gaz Koridoru ve küresel enerji yatırımları masaya yatırıldı

Güncelleme :15.10.2018

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol stratejik görüşmeler için Azerbaycan’a ziyarette bulundu. Dr. Birol, Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ile Güney Gaz Koridoru’nun yanı sıra Avrupa'nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitliliğini çoğaltarak, enerji güvenliğini artırmadaki rolünü konuştu
 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol, stratejik görüşmeler için Azerbaycan’ı ziyaret etti. Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Shahbazov ve Dr. Birol’un görüşmesinde, Güney Gaz Koridoru ile birlikte, Avrupa'nın gaz kaynak ve rotalarının çeşitlendirilmesi ve enerji arz güvenliği konuları ele alındı.


Azerbaycan’daki görüşmede, Dr. Birol ve Bakan Shahbazov, küresel petrol ve gaz piyasaları, Azerbaycan'ın güneş ve rüzgar enerjisi ve enerji verimliliğini artırma planları, ve IEA ile Azerbaycan arasındaki kurumsal bağları güçlendirmeye yönelik planları da tartıştı.  Görüşme sırasında ayrıca, IEA ve AB tarafından yürürlüğe konulan; Kafkasya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da on bir ülkeyi kapsayan EU4Energy bölgesel programı da değerlendirildi.


Bakü’de gerçekleşen toplantıda, Dr. Fatih Birol Azerbaycan'da yıllık gaz üretiminin 20 yıl içinde halihazırdaki 18 bcm'den 55 bcm'ye yükseleceğini belirterek, gaz üretimdeki artışa da dikkat çekti. “Azerbaycan ekonomisi ve ülkenin doğalgaz ihracatçısı konumu açısından, bu çok önemli bir veridir” diyen Dr. Birol, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliği kararları konusunda şunları söyledi: “Burada asıl mesele, doğal gaz kaynaklarının ve rotalarının çeşitlendirilmesidir. Azerbaycan tarafından yürütülen TANAP ve TAP projeleri büyük önem taşıyor ve TANAP boru hattı halihazırda devreye alınmış durumda. TAP çalışmalarının da zamanında gerçekleşeceğine inanıyorum.”


Azerbaycan ziyareti sırasında Dr. Fatih Birol, SOCAR Başkanı Sn. Rovnag Abdullayev ile de SOCAR’ın Güney Gaz Koridoru ve petrokimya sektöründeki diğer küresel enerji yatırımları hakkında görüştü. Dr. Birol, Sn. Abdullayev’in özelikle ilgilendiği, yakında yayınlanacak olan “Petrokimyasalların Geleceği” isimli IEA raporu hakkında bilgi paylaştı.  Dr. Fatih Birol, dünyadaki petrol ve gaz talebinin geleceğine ilişkin, “Dünya enerji piyasası büyüdükçe, dünya petrol ve gaz talebi, yakıt olarak kullanılmalarından ziyade petrokimya sektöründen gelecektir” dedi.


Dr. Birol Azerbaycan’daki ziyaretini tamamlarken, bölgenin enerji altyapısındaki artan talebin finansmanını ele almak için Dünya Bankası, İslami Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) temsilcileriyle de bir araya geldi.

 

Bu haber 6325 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.