Haber Ekonomi


Haberler > Ticari Araçlar Başlıkları

Kapıkule Sınır Kapısı TIR Parkına Kavuşuyor

Güncelleme :03.08.2012

Türkiye’nin en yoğun Batı Sınır Kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı, önünde oluşan kuyruklarla manşetlere taşınması tarihe karışıyor. İşletmesi TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş., inşaatı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. tarafından 100 dönüm arazi üzerine inşa edilecek TIR Parkı’nın bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. TIR Parkı Kapıkule Gümrük Sahasının hemen dışında yer alacak.

 

Uluslararası karayolu ile eşya taşımacılığı ve lojistik sektörünün Avrupa’ya açılan yüzü olan Kapıkule Sınır Kapısı uzun yıllardır büyük bir gereklilik olan TIR Parkı’na çok yakında kavuşuyor. TOBB UND Lojistik Yatırım A.Ş.  tarafından işletilecek ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. tarafından inşaatı yapılacak TIR Parkı’nın bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Projenin 13 Temmuz 2012 tarihinde Kapıkule Sınır Kapısı GTİ tesislerinde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen, “Kapıkule bizim için çok önemli bir kapı, buradan çıkış yapan araçlarımız toplamda 142 farklı güzergahı takip ederek 38 ülkeye taşıma gerçekleştiriyor.  Ülkemizden 2011 yılında gerçekleştirilen 1.449.652 adet ihraç taşımanın, 218.911 adeti; 505.080 adet ithalat taşımasının ise 167.488 adeti Kapıkule üzerinden yapılmıştır. Avrupa’ya açılan bu önemli sınır kapımızda ülkemize yakışan modern bir TIR Parkı bulunması önemli bir gerekliliktir” dedi. Özellikle yollarda kuyrukların oluşmasını önlemek, yük, araçlar ve sürücüler için güvenli bekleme alanı yaratmak, sürücülere kaliteli dinlenme alanları sunmak için bu projenin hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Özmen, “Sürücüler burada kuyrukta araçlarını ilerletmeden, günlük sürüş sürelerini aşmadan dinlenebilecek, restoran, tamir bakım servisi gibi hizmetlerden faydalanabilecektir. Bu kuyruklarda bugüne dek gereksiz yere harcanan akaryakıt ve çalışma saatlerimiz projenin hayata geçmesinin ardından minimuma inecektir. Biz projenin tarafları olarak yerel yönetimlerin de ülkemiz için çok önemli bir Proje olan bu TIR Parkı projesini desteklemesini istiyoruz” dedi.

Toplantıda konuşan Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise Kapıkule Sınır Kapısından günlük çıkış yapan 700-750 aracın işlemini yaptıklarını ancak kapının kapasitesinin 2.000 araç olduğunu belirterek, “Bu proje ile umuyoruz ki Kapıkule Sınır Kapısı daha tercih edilir bir kapı haline gelecek ve bu sayılara ulaşacağız. Böyle birlikte yapılan yatırımlar sayesinde işlemlerimiz daha da hızlanacak ve hedef yakınlaşacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Türkiye Odalar ve orsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı ise, “Türkiye’nin bir hedefi var, 2023 yılında 500 Milyar Dolar ihracat. Taşımacılık sektörü bu hedefin lokomotifidir. Kapıkule’nin önemi bu hedefle birlikte daha da artmıştır. Yerel yönetimlerin bu projeye kolaylık sağlaması gereklidir. Ben TOBB UND’nin bu projeyi hızla hayata geçirmesi gerektiğine inanıyorum. Sektöre ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.   

GTİ Kapıkule İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal ise Kapıkule’nin Avrupa’nın en yoğun gümrük kapısı olma özelliğini taşıdığını söyledi. Irkıçatal, TIR parkında şoförlerin hayatını kolaylaştıracak her türlü detayın düşünüleceğini belirterek, “Güvenlik gerekçesiyle her şey görüntülü ve kayıt altında olacak, orada bekleyen TIR şoförleri belli bir numara alacak ve sıraya göre çağrılıp park edecek. Böylelikle herkes için daha iyi hizmet sunulmuş olacak” dedi.
 

Bu haber 4730 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.