Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

TABGİS’ten Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde yapılan önemli değişikliklerle ilgili açıklama yapıldı

Güncelleme :24.04.2021

 TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle ilgili yeniden değerlendirilmesi gereken maddeler olduğunu söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı. Bir süre önce görüşe açılan ve TABGİS’in de itirazlarını bildirdiği yönetmelik değişikliği bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mevzuata Aykırı ÖTV’siz Satış veya Kanuna Karşı Hile veya Yalan Beyanda Bulunanlara Lisans Verilmeyecek

21 Nisan’da Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde 5015 sayılı Kanunun 20. Maddesinde de aynı düzenleme kabul edilmişti. İlgili madde, mevzuata aykırı olarak Özel Tüketim Vergisiz (ÖTV’siz) satışlardan veya kanuna karşı hile veya yalan beyanda bulunulduğunun tespit edilmesinden dolayı, Kanunun 20 nci maddesi uyarınca lisansı iptal edilen tüzel kişiye, lisans iptaline konu fiilin işlendiği tarihte bu tüzel kişilikte doğrudan veya dolaylı yüzde ondan fazla paya sahip ortaklara, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile temsil ve ilzama yetkili olanlara ve bu kişilerin doğrudan veya dolaylı ortak, yönetim kurulu başkan veya üyesi olduğu ya da temsil ve ilzama yetkili olduğu tüzel kişilere petrol piyasasında faaliyete ilişkin lisans verilmeyeceğine dair düzenlemeyi içeriyordu.

TABGİS tarafından, kaçakçılık ve kayıt dışı eylemler nedeniyle tespit edilmiş bir suç varsa bu suça ilişkin idari yaptırımın şirket ortakları veya yöneticilerinin pay oranına bağlı olarak yöneltilmesinin yanlış olduğu, suça ilişkin cezayı, suça iştiraki olan herkesin alması halinde piyasada caydırıcı etki yaratabilecek düzenlemelerden bahsedilebileceği ve maddedeki “yüzde ondan fazla paya sahip” ibaresinin çıkarılarak tüm ortaklara şeklinde değişiklik yapılması yönünde görüş bildirilmişti.

Depolama Lisansı Olan Dağıtıcıların Bayi Teşkilatı Sayısı Azaltıldı

Yönetmelik gereğince, dağıtıcı lisansı sahiplerinin lisansın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde en az 10, altı ay içinde en az 25 ve bir yıl içinde en az 50 istasyonlu bayinin bulunduğu bayilik teşkilatı oluşturmaları gerekiyor.

Yapılan değişikliğe göre, lisansına işli olarak veya münferiden aynı unvanlı depolama lisansı olan dağıtıcılarda bu zorunluluğa ilişkin sayılarda azaltmaya gidildi.  Asgari 4 bin metreküp depolama kapasitesine sahip dağıtım şirketleri lisansın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde en az 5, altı ay içinde en az 13 ve bir yıl içinde ise en az 25 istasyonlu bayinin bulunduğu teşkilatı oluşturacakları yönünde düzenleme yapıldı.

TABGİS söz konusu düzenlemeyle ilgili olarak kaçak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede en önemli faktörlerin başında piyasada faaliyet gösteren şirketlerin sermaye gücü ile kurumsal yapıları geldiğini, bu yapının güçlendirilmesi için gerekli Kanun değişikliğinin yıllarca beklendiği ve bu süre boyunca da piyasada hiçbir yatırım yapmayıp kötü niyetli amaçlarla faaliyet gösterenler nedeniyle sektör temsilcilerinin yaşadığı mağduriyete dikkat çekerek düzenlemeye itiraz etmişti.

Asgari Ödenmiş Sermaye Şartı Yine Ertelendi

En son 2020 yılının Temmuz ayında ertelenen ve 1 Ocak 2020 tarihinden önce lisans alanların karşılamaları gereken asgari ödenmiş sermaye yükümlülüğü 1 Nisan 2022 tarihine ertelendi. Bu yükümlülüğün sağlandığını gösterir Yeminli Mali Müşavir Raporu ise 1 Mayıs 2022 tarihine kadar EPDK’ya iletilecek.

Üretim Kapasitesi 50 Bin Tonun veya Atıktan Baz Yağ Geri Dönüşüm Kapasitesi 25 bin Tonun Üzerinde Olanlar Muaf Tutuldu

Atık madeni yağdan baz yağ üretimi faaliyetinde bulunacakların üretim yetkinlik puanının en az yüzde 55, diğer madeni yağ lisansı başvurularında ise üretim yetkinlik puanının en az yüzde 50 olması şartı aranıyor. Yapılan değişiklikle, madeni yağ lisansı başvurularında ibraz edilecek kapasite raporunda aranan etkinlik puanı şartından yıllık madeni yağ üretim kapasitesi 50 bin tonun veya atıktan baz yağ geri dönüşüm kapasitesi 25 bin tonun üzerinde olanlar muaf tutulacak.

Atık Madeni Yağdan Üretilen Baz Yağın Aynı Tesiste Madeni Yağ Üretiminde Hammadde Olarak Kullanılması Zorunlu

Yıllık baz yağ üretim kapasitesi 5 bin tonun üzerinde olan madeni yağ lisansı sahipleri hariç olmak üzere atık madeni yağdan üretilen baz yağın aynı tesiste madeni yağ üretiminde hammadde olarak kullanılması zorunlu olacak

Yönetmelik değişikliğiyle ilgili bir açıklama yapan TABGİS Genel Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, yıllarca dağıtıcılara bayilik teşkilatı zorunluluğunun getirilmesi için beklediklerini, 2019 yılında yapılan Kanun değişikliğinden sonra EPDK’ya yetki verildiği ve bu düzenlemelerin yapıldığını belirterek “O zaman da bayilik yükümlülüğünü sayısal olarak yeterli bulmamamıza rağmen hiç değilse bir başlangıç olarak görmüş ve ileride artması gerektiğini belirtmiştik. Depolama ve dağıtıcı lisansı sahiplerine bayilik teşkilatı açısından herhangi bir muafiyet tanınmasının piyasada henüz yararını hissetmeye başladığımız düzelmenin yeniden dengesini bozacağı ve zaman içinde suiistimallerin baş gösterebileceği endişesini taşıdığımız için bu değişikliği çok uygun bulmadığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

Asgari ödenmiş sermaye yükümlülüğünün ertelenmesini de aynı gerekçelerle doğru bulmadıklarını vurgulayan TABGİS Başkanı, düzenleme içinde yalan veya hileli beyanda bulunanlara yeniden lisans verilmesinin önünü kapatan maddeyi son derece desteklediklerini ancak madde içinde tüzel kişi olan lisans sahiplerinden yüzde ondan fazla paya sahip olan ortaklara yüzdelik bir limit getirilmesini doğru bulmadıklarını ve maddenin pay oranına bakılmaksızın herkes için yaptırım uygulanacak şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 1366 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.