Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Güneş enerjisi yatırımcıları Batı’ya Türkiye üzerinden adım atmayı planlıyor

Güncelleme :14.05.2013

Ernst& Young’ın “Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksi” raporuna göre,toplam enerji içerisinde yenilenebilir enerjinin payı 2013’te önemli derecedeartacak. Raporda Güney Afrika, Fas ve Şili temiz enerjinin yükselen yıldızıolarak gösterilirken, Türkiye ise yenilenebilir enerji yatırımları içerisinde Batı’yaaçılan kapı olarak gösteriliyor.

 Uluslararası denetim ve danışmanlık firmasıErnst & Young, “Yenilenebilir Enerji Ülke Çekicilik Endeksleri” raporununyeni sayısını yayınladı. İçinde Türkiye'nin de yer aldığı raporda, 40 ülkenin ulusalyenilenebilir enerji piyasası, yenilenebilir enerji altyapısı ve farklı teknolojilereuygunluk kriterlerine göre notları yer alıyor.

Yenilenebilir Enerji Endeksi sıralamasında,yenilenebilir enerji yatırımlarında bölgedeki dinamo olmaya aday olan Türkiye,26’ıncı sırada yer alıyor. Türkiye, Ernst & Young’ın rüzgar enerjisiendeksinde 28’inci, güneş enerjisi endeksinde ise 22’inci sırada yer alıyor. Çin’in2013 kapasite hedeflerini ve ülke dışı yatırım stratejisindeki artışıaçıklamasının ardından Çin üst konumdaki yerini koruyor. Çin’i sırasıylaAlmanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Fransa takip ediyor.

Güneşenerjisi yatırımcıları Batı’ya Türkiye üzerinden adım atmayı planlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 500 kWaltı elektrik üretiminde lisans zorunluluğunu kaldırması, güneş enerjisindenelektrik üretimine yönelik taleplerde ciddi bir artışa yol açtı ve bu uygulamaile birlikte güneş paneli üretimine yönelik yatırımların da Türkiye’yeyönelmesini sağladı. Yenilenebilir enerjiye yönelik yapılan uygulamalar veyenilenebilir enerjinin toplam enerji içerisindeki payını yükseltme hedefleri,yakın gelecekte yenilenebilir enerji sektörüne yönelik yatırımların artacağınınsinyallerini şimdiden veriyor. 

China Sun Enerji’nin Çin’den sonra en büyükikinci üretim tesisi konumundaki Tuzla’da yapılması planlanan tesis ile Türkiye’ningüneş paneli ticaretinde Batı’ya açılmada köprü görevi göreceği öngörülüyor. 

Türkiye var olan yenilenebilir enerji potansiyelinden tam olarakyararlanamıyor

Türkiye’nin yenilenebilir enerjilere yönelikuygulamalarını değerlendiren Ernst & Young Enerji sektörü lideri EthemKutucular, “Türkiye’nin enerji ithalatı 2012 yılında, 2011 yılına göre %17.8büyüyerek 29 milyar 351.5 milyon dolara ulaştı ve Türkiye enerjide dışa olanbağımlılığını azaltmak adına yeni enerji politikalarını gündemine aldı. Buanlamda 2023 vizyonuna bağlı olarak toplam enerji tüketiminin yüzde 30’ununyenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefleniyor. 

Yeni düzenlemelerle birlikte toplam enerji tüketimiiçerisinde yenilenebilir enerjinin payı üst seviyelere çıkarılmaya çalışılsada, Türkiye var olan yenilenebilir enerji potansiyelinden tam olarakyararlanamıyor” dedi.

2023 yılına kadar Türkiye’nin toplam enerji talebinin %30’unuyenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması için:

•Teşvikler arttırılmalı. Yenilenebilir enerji,özellikle güneş ve rüzgâr enerjisikonusunda verilen teşvikler Avrupa ülkelerine kıyasla çok düşük. Güneşsantrallerinin halen yüksek olan yatırım maliyetleri ve  mevcut yasal düzenlemeler yatırımcıları teşviketmek için yeterli değil. 

•Türkiye, yenilenebilir enerjiyle ilgiliküresel oluşumların yanı sıra, bölgesel girişimlerin oluşturulmasında etkin roloynamalı ve bu işbirliği süreçlerine etkin katılım sağlamalı.

 Tüketici tercihleri yenilenebilir enerjilere yönelik yatırımlarıteşvik edecek

 Rapora göre, tüketicilerinaldığı ürünün hangi enerji kaynağıyla üretildiğine yönelik tutumları,şirketleri daha sürdürülebilir enerji üretimine yönlendirecek ve yenilenebilirenerji politikalarının ve piyasasının geliştirilmesinde önemli rol oynayacak.

 Ernst & Young'ın günceltahminlerine göre gelecek on yıl içerisinde yenilenebilir enerjiye yönelik altıpiyasa; Endonezya, Yeni Zelanda, ABD, Kenya, Filipinler ve Meksika % 78oranında bir gelişme gösterecek. Endonezya'nın 6.4 GW’lık toplam enerjisinin %28'ini yenilenebilir enerjiden sağlamasıyla en aktif piyasa olması bekleniyor.Aynı zamanda Japonya, Etiyopya, Türkiye ve Latin Amerika bölgelerindeki pazarlarındaönemli ölçüde bir büyüme göstereceği öngörülüyor.

 Raporada, global temiz enerji yatırımı,2011'de 268.7 milyar dolarlık rekor seviyeye göre 2012'de %11 oranında düşüşgösterdiğine dikkat çekiliyor. Toplam yatırımlar içerisinde sadece Çin, Avusturalyave Meksika’da artış görülüyor. Global ekonomik krizin zorluklarına rağmen 2013için daha pozitif bir hava öngörülüyor.

2012’de en büyük yeni yatırım oranlarınıngörüldüğü güneş enerjisi, 2013’te küresel piyasa genelindeki ticari korumacılıkönlemlerini ve fiyatları düşürecek. Global rüzgar enerji sektörü 2012 boyuncadüşüş gösterirken, 2013'te deniz aşırı rüzgar enerjisi yatırımları ve işlemlerindeise önemli bir büyüme olacağı öngörülüyor. 

Rapora göre, yenilenebilir enerjiteknolojisi maliyetlerinin azalması; enerji güvenliği ve enerji fiyatlarıesnekliği gibi kurumsal riskleri yönetme ihtiyaçları, küresel düzeydeyenilenebilir enerji stratejileri geliştirmek ve uygulamak için daha fazlaşirketi harekete geçirecek.

 

Bu haber 3656 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Türk Demir Çelik Sektörü Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Yapıyor... 17.04.2024
Bakan Kacır: “Bayram tatilinde elektrikli araç şarjında rekor kırıldı”... 17.04.2024
Mercedes-Benz Atego ile Şehirde İşler Yolunda! ... 17.04.2024
Daimler Buses’ın Güvenli Sürüş Sistemleri, Otobüslerde Güvenlik Standartlarını Yeniden Belirliyor!... 17.04.2024
Teksan GO ON Taşınabilir Güç Çözümleri Kamp ve Karavan Sezonuna Hazır ... 17.04.2024
Mimsan Enerji, ICCI 2024 Fuarı’na Hazırlanıyor... 17.04.2024
Castrol Ford Team Türkiye, Şampiyon Pilotu Ali Türkkan’la Mücadeleye Hazır... 17.04.2024
Bayram tatilinde 715 milyon litreye yakın akaryakıt satışı yapıldı... 17.04.2024
Otomotiv sektörü 3 ayda 3,7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihraç etti... 17.04.2024
BOTAŞ Genel Müdürü Fidan, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi el-Hamami ile doğal gazda işbirliğini görüştü... 17.04.2024
Chery’nin Yeni Enerji Alananındaki Yatırımları TIGGO’nun Yeni Amiral Gemisinde Boy Gösterecek!... 17.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.