Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Enerji Oscar ödülleri sahiplerini buldu

Güncelleme :25.09.2013

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, enerji sektörünün farklı alanlarında üretim yapan aktörlerin Türkiye’nin büyümesine ve arz güvenliğine katkı yaptıklarını söyledi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kamu ve özel sektörün ortak hareket etmesiyle 2013 yılını inşallah arz fazlasıyla kapatmış olacağız” dedi.

ICCI – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında verilen ICCI Enerji Oscar Ödülleri için JW Marriott Hotel’de tören düzenlendi.

Ödül törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, ICCI Yürütme Kurulu Başkanı Selahattin Çimen ile kamu üst düzey yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve enerji sektörünün önde gelen profesyonelleri katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törende yaptığı konuşmada, enerji sektörünün farklı alanlarında üretim yapan aktörlerin Türkiye’nin büyümesine ve arz güvenliğine katkı yaptıklarını söyledi.

“Kamu ve özel sektörün ortak hareket etmesiyle 2013 yılını inşallah arz fazlasıyla kapatmış olacağız” diyen Yıldız, ancak bunun kendilerini rehavete itmeyeceğini vurguladı.

2023 yılı hedeflerinin çok fazla yatırım yapılmasını gerektirdiğini ifade eden Yıldız, bu çerçevede 130 milyar dolar civarında bir yatırımı planladıklarını dile getirdi.

Sektörde stratejilerin, politikaların, denetimlerin belli olduğuna işaret eden Yıldız, özellikle elektrik dağıtımının özelleşmesiyle serbestleşen piyasanın üreticiler için daha büyük bir istikbal vadettiğini söyledi.

Sanayide enerji verimliliğini kısa süre içinde Konya’dan başlatacaklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

“Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde çok çarpıcı rakamlar var. 1 ton eşdeğer petrol tasarrufu yapabilmek için yatırım maliyeti açısından baktığınızda demir-çelik sektöründe 724 dolarlık bir yatırım yapmak lazım. Bunun geri dönüş süresi de 3 yıl. Çimento sektöründe 635 dolarlık bir yatırım yapmamız lazım ve bunun geri dönüş süresi de 3 yıl. Petrokimya sektöründe 279 dolarlık bir yatırımla 2 yıl içinde kendini amorti eden, seramik sektöründe 635 dolarlık bir yatırımla geri dönüş süresi 3 yıl olan bir tasarruf miktarına sahip oluyoruz. Ölçülebilir, tespit edilebilir ve altı çizilebilir rakamlarla çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacağımız bütün bu yatırımlarla yıllık 15 milyar liralık tasarruf yapma imkanımız var. Biz bunu yapacağımıza inanıyoruz ve son 3 yılda çıkartılan kanunların, ilgili mevzuatın yönetmeliklerin ve uygulamayla alakalı bütün fiili işlemler bize bunun geri döndüğünü göstermekte.”

Konutlarda yapılacak yüzde 70′lik tasarrufun, kamu binalarıyla özel sektörün yapacağı tasarrufların, sanayide motorların değişimiyle sağlanacak olanakların önemli bir miktar tasarruf yapılabileceğinin görüldüğünü anlatan Yıldız, bazı firmaların bu konuda başarılı uygulamalara imza attıklarını söyledi.

Yıldız, “Üretim santrallerinde son 8 yıldan bu yana yapılan 720 milyon liralık bir harcamayla 43 milyar kilovatsaatlik bir tasarrufun önü açılmış oldu. Önümüzdeki dönemde rehabilitasyonlara ayıracağımız 2 milyar lirayla tasarruf miktarımız 700 milyon lira kadar artmış olacak. Maksimum 3 yıl içindeki bütün geri dönüş planları uygulanabilir ve pratik bulmaktadır” diye konuştu.

Sokak aydınlatmalarında Ankara’da yaptıkları pilot çalışmaların, minimum yüzde 41 civarında tasarruf yapılabileceğini gösterdiğini vurgulayan Yıldız, 18 bin pompanın 4,3 milyar kilovatsaatlik enerji tükettiği gözönüne alınırsa, tarımsal sulamada 4 yılda kendini amorti edebilecek çok çarpıcı tasarruf rakamlarına ulaşılabileceğini bildirdi.

Eldeki en yerli enerji kaynağının enerji verimliliği ve tasarruf olduğuna dikkati çeken Yıldız, güneş ve rüzgara yapılan yatırımların meyvelerinin da önümüzdeki süreçte daha fazla toplanacağını belirtti.

Bakan Yıldız, üretim şirketlerinin özelleşmesi, piyasanın daha çok libarelleşmesi ve serbest piyasada üreticilerin tüketicileri bulduğu, enerji borsası kurulmasının üretici ve tüketicilere yeni imkanlar sunacağını kaydetti.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, konuşmasında, dışa bağımlılığın azaltılması ve çevre hassasiyeti dolayısıyla enerji üretiminin üzerinde dikkatle durulması gerektiğini söyledi.

Kaya, Türkiye’nin enerji alanında kalkınma ve çevreden taviz vermeden yoluna devam ettiğini anlattı.

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin de değerlendirmede bulunan Kaya, Taksim’de, ODTÜ’de yaşanan olayların çevreyle ilgisi bulunduğunu söylemenin mümkün olmadığını dile getirdi. Kaya, bu olaylardaki istismarcıları ve destekçilerini kınadığını ifade etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş da sektörün son yıllarda hızla geliştiğini, bu sistem içerisinde kurulu güç artışının yanı sıra sektördeki paydaşların attığını, uzmanlaşmanın ilerlediğini vurguladı.

Kurum olarak sektöre katkı vermeye çalıştıklarını anlatan Köktaş, yerli kaynakları devreye alma, yerli ve yabancı yatırımların artması için önemli bir gayret içinde olduklarını aktardı.

Finansmanı artırmaya yönelik de ciddi girişimleri bulunduğunu dile getiren Köktaş, ayrıca sektöre insan kaynağı konusunda da desteklerinin sürdüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından jüri tarafından Enerji Oscarı ve jüri özel ödülüne değer bulunan tesislere ödülleri takdim edildi.

Ödül alan firmalar

Yenilenebilir enerji santralleri alanında hidroelektrik kategorisinde 2M Enerji Üretim AŞ'ye ait Sıra Konaklar Regülatörü ve HES, rüzgar kategorisinde Fina Enerji'ye ait Ziyaret RES ve Sanko Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait Çatalca RES, jeotermal kategorisinde Maren Maraş Elektrik Üretim, Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait Maren Germencik JES (deniz), biyokütle ve atık kategorisinde Mey Alkollü İçkiler AŞ'ye ait Nevşehir İçki Fabrikası ödül aldı. 

Termik santraller atık ısı kategorisinde Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ'ye ait Bursa Trakya Cam Fabrikası, doğalgaz kategorisinde Enerjisa Enerji AŞ'ye ait Bandırma 1 Doğalgaz Çevrim Santrali, kömür kategorisinde ise İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi AŞ'ye ait Bekir Termik Santrali ve Ciner Grubu'na ait Silopi Termik Santrali ödüle değer görüldü. 

Öte yandan, biyokütle ve atık kategorisinde Nuh Çimento Sanayi AŞ'ye ait Kocaeli Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi, güneş kategorsinde Fina Enerji'ye ait Özyeğin Üniversitesi Fotovoltaik Enerji Santrali, doğalgaz kategorisinde ise Ak Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait Ak Gıda Kojenerasyon Tesisi, jüri özel ödülü almaya hak kazandı.

 

 

 

Bu haber 3417 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.