Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Kadir Has Üniversitesi ve Eniva’dan Türkiye’ye özgü iklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji araştırması

Güncelleme :25.10.2013

 ENİVA (Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı) tarafından Kadir Has Üniversitesi’nde bir proje olarak yürütülen çalışmalar tamamlanarak, “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji” kitabı hazırlandı. “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji” kitabının tanıtım toplantısı Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve ENİVA Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Volkan Ş. Ediger toplantının açılışında yaptığı konuşmada,  iklim değişikliklerinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında gösterilen Türkiye’de,  risklerin başında kuraklık ve çölleşmeye bağlı olarak tahıl üretimindeki azalma geldiğini vurguladı. Ediger şöyle devam etti, “İklim değişikliği sorununun insan kaynaklı ve küresel olması, ülkeler arasında yardımlaşmanın sağlanmasını kolaylaştırarak uluslararası düzeyde çok önemli işbirliklerinin gerçekleşmesine neden olurken, ortaya çıkacak sorunlarla baş edilmesi esas olarak yerel çözümlerle olmak zorunda. Olaya yeşil ekonomi çerçevesinden bakıldığında ise küresel iklim değişikliğinden çok, sürdürülebilirliğin artırılması, doğal kaynakların daha verimli tüketilmesi ve sistemin daha etkin ve verimli işletilmesi konuları ön plana çıkmalı. Bu nedenle, her ülke, iklim değişikliği konsepti çerçevesinde ortaya çıkacak sosyal ve ekonomik etkileri ayrıntılı olarak değerlendirmek zorunda. Fakat, Türkiye’ye özgü bilimsel veriler değerlendirildiğinde, gelişmiş ülkelere göre zaten az sayıda olan bilgilerin ulusal ve uluslararası dokümanlarda yeterince kullanılmadığı görülmekte. Mevcut bilgilere göre, iklim değişikliklerinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında gösterilen Türkiye’de bazıları olumlu ama pek çoğu olumsuz etkiler söz konusu olup her iksinin de çok iyi değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, 21. yüzyılda daha güçlü olabilmek için, bilimsel ve teknik bilgilere dayanılarak oluşturulmuş uzun vadeli stratejilerin geliştirilerek uygulamaya konulması gerekmekte. İklim değişikliği konusunda yürütülen faaliyetlere bilimsel ekipler de katılmalı ve onların devletçe desteklenerek yürüttükleri çalışmalarına ulusal ve uluslararası düzeydeki strateji dokümanlarında daha fazla yer verilmeli.”

ENİVA, “Enerji kaynaklarının aranması, üretimi, nakli ve tüketimi süreçlerinde verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik araştırma-geliştirme, bilgilendirme ve kamuoyu oluşturma faaliyetlerini yürütmek ve bu faaliyetlerin sonuçlarını hayata geçirmek amacıyla” Nisan 2010’da Ankara’da kuruldu. ENİVA Yönetim Kurulu, Prof.Dr. Volkan Ş. Ediger başkanlığında Nusret Cömert, Murat Yazıcı, Yrd. Doç .Dr. Gökhan Kirkil ve Sinan Erer’den oluşuyor.

İklim değişikliği konusundaki en kapsamlı uluslararası girişim olan Kyoto Protokolü’nün yeterli başarıyı sağlayamadan süresinin tamamlanarak yerine yeni bir uluslararası anlaşmanın konulmaya çalışıldığı karmaşık bir ortamda hazırlanan bu kitapta; özel olarak Türkiye’ye özgü verilerin sergilenmesi amaçlandı.

ENİVA yönetim kurulu kurucu başkanı Prof.Dr. Volkan Ş. Ediger ve kitap yazarlarının katıldığı tanıtım toplantısında yazarlar kendi bölümleri hakkında kısaca bilgi verdiler. Gelen misafirlere bir kopyası da takdim edilden ve 6 yazar tarafından kaleme alınan kitabın birinci bölümde Prof. Dr. Atilla Çiner ve Doç. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya, “Buzullar ve İklim Değişikliği: Geçmiş, Günümüz ve Gelecek” konulu çalışmasıyla, jeolojik tarihçe boyunca yerkürenin geçirdiği iklim değişikliklerini buzullar temelinde gözler önüne sergiledi.

Kitabın ikinci bölümünde, Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, İklim Değişikliğinin Türkiye’deki Etkileri: Bilimsel Veriler” konulu çalışmasında konuyla ilgili olarak Türkiye hakkındaki mevcut bilimsel verileri sundu. İzzet Arı tarafından kaleme alınan “Enerji Kaynaklı Emisyonların Tarihsel Gelişimi ve Ekonomisi” başlıklı üçüncü bölümde ise Türkiye’de 1990–2010 yılları arasında kullanılan birincil enerji kaynaklarının değişimi, bu kaynakların sektörel kullanımları ve buna bağlı olarak sera gazı emisyonlarının gelişimi incelendi.

Kitabın finansmanla ilgili bölümü U. Serkan Ata tarafından “Sürdürülebilir Enerjinin Finansmanı” başlığıyla yazıldı.  Bu bölümde, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye ilişkin hedeflerine ulaşması için önemli bir finansman ihtiyacının karşılanması gerekliliğinin altı çizildi. Kitabın son bölümü ise özel olarak karbon piyasasına ayrıldı.  Dr. Aslı Özçelik’in kaleme aldığı “Türkiye İçin Karbon Piyasası Modeli Önerisi” başlıklı çalışmada, Türkiye’nin özel şartları çerçevesinde ülkeye özgü bir karbon piyasası modelinin neleri içermesi gerektiği ve paydaşların kazanımlarının neler olabileceği sorularına yanıt arandı.

Bu haber 4450 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.