Haber Ekonomi


Haberler > Otomotiv-Lastik Başlıkları

Otomotivi 2023’e taşıyacak yenilikçi projeler alıcı bekliyor

Güncelleme :19.04.2014

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) 3. kez organize ettiği ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı’ ve ‘Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması’nda ödüller sahibini buldu. 

Ödül töreninde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Otomobil markası olmayıp da gelişmiş ülke olan yok. Biz de Türkiye’nin er ya da geç, bir marka çıkaracağına yürekten inanıyoruz” dedi.

 2023 hedeflerini hatırlatan OİB Başkanı Orhan Sabuncu ise bunun için yeni yatırımlara değinerek, “Yabancı yatırım için iç pazarın güçlü olması gerek. Bunun için ÖTV’nin indirilmesi en büyük adım olacaktır” diye konuştu.

 Etkinliğin Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da gençlere seslenerek, “Sizleri farklı düşündürmeye özendireceğiz ve sizlerin farkıyla fark yaratacağız” dedi.

 Türkiye’yi 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefine Ar-Ge, tasarım ve inovasyon ile taşımaya hazırlanan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), bu yönde hedefine ulaşabilmek için organize ettiği ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı’ ve ‘Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması’nın üçüncüsünde sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğündeki yarışmada başarılı projelere toplamda 300 bin liralık ödül verilirken, birbirinden önemli konuklar da sektörün geleceğine ışık tuttu. 

Bursa’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki etkinliklerde  tüm konuşmacılar 2023 vizyonuna işaret ederken, bunun için Ar-Ge, tasarım ve inovasyonun önemine dikkat çektiler. 

 ‘Yerli marka çıkacağına inanıyoruz’

Hedeflere ulaşabilmek için markalaşmanın olmazsa olmazlardan biri olduğunu işaret eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gelişmiş ülkelerinin tamamının, otomotiv markaları olduğunu hatırlatarak, “Otomobil markası olmayıp da gelişmiş ülke olan yok. Biz de Türkiye’nin er ya da geç, bir marka çıkaracağına yürekten inanıyoruz. Bu konuda hükümetimizin verdiği desteğin de son derece anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Temennimiz Türkiye’nin de bu yolda daha proaktif adımlar atması ve Türk markalarınıntüm dünyada kendini kabul ettirmesi” diye konuştu.

İç pazar için ÖTV indirilmeli 

Yarışmaya ev sahipliği yapan OİB Başkanı Orhan Sabuncu da 2023 hedeflerinin altını çizerek, “Tasarım yetkinliklerimizi artırarak, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yaparak katma

değeri yüksek araçlar, aksam ve parçalar üreterek varabiliriz. 2023 hedefi 75 milyar dolar ihracata ulaşabilmek için ayrıca 4-5 büyük yatırımcıyı ülkemize çekmemiz gerekmektedir. Bunun da yolu iç pazarı büyütmekten geçmektedir. ÖTV’nin indirilmesi bu yolda en büyük adım olacaktır” şeklinde konuştu. 

Pazar kuruldu 

Yarışmanın Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ise bu yıl oluşturdukları ‘Buyer market’ ile sanayici ile proje sahiplerinin hedefledikleri pazarda buluşturduklarını ve başarılı projelerin hayata geçmesinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı. 

Burhanoğlu ayrıca Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebilmesi için muhakkak otomotiv sanayisinde de ilk 10 ülke arasında olunması gerektiğinin altını çizerek, “Bunun için iç pazarımızı büyütmemiz, akabinde yatırım almamız, üretim

adetlerimizi yükseltmemiz geekmekte, tüm bunları yaparken de Ar-Ge tasarım ve inovasyonla markalaşma ile küreselleşme hedeflerine ulaşacağız” şeklinde konuştu. 

Bursa otomotiv, uzay, havacılık sanayi merkezi 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da otomotiv endüstrisinin ihracatta önemli bir yeri olduğunu hatırlatarak, “Otomotiv sanayinin gücü Bursa’nın değişim ve gelişiminde öncü olacaktır. Uzay, havacılık ve savunma sanayilerinde de söz sahibi olarak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olacağız” dedi. 

 ‘Nanovation’ felsefesi 

Etkinliğin önemli konukları arasında yer alan “Nanovation” kitabı ve “Bir küçük araç dünyaya büyük düşünmeyi ve cesur hareket etmeyi nasıl öğretebilir?” yaklaşımıyla öne çıkan Jackie&Kevin Freiberg çifti de Türkiye’nin büyük hayalleri olduğunu öğrendiklerini ve buna nasıl ulaşilebileceğini anlattı. Jackie&Kevin, “Artık en iyi uygulamalardan biraz uzaklaşmalısınız. Bir adım sonrasına odaklanmalısız. Türkiye başkalarının koyduğu kurallar çerçevesinde mi oyunu oynayacak yoksa kuralları koyan ve takip edilen bir ülke mi olacak? Fiyat odaklı olmayı bırakıp, katma değer odaklı olmayı nasıl başaracakszınız? Bunlar için sorgulanmayanı sorgulamaktan çekinmeyin. Neden diye sormaktan geri kalmayın” diye konuştular.

Bu haber 3476 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Diyarbakır'da elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonları yaygınlaşıyor ... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024
Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu... 18.04.2024
Bakan Bayraktar, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetlendiğini bildirdi... 18.04.2024
Kızıldeniz'den yapılan LNG ticareti durma noktasına geldi... 18.04.2024
AB’ye Rusya'dan gelen gaz % 23 arttı... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.