Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

İsrail’den Zorlu Enerji’nin yatırımına lisans

Güncelleme :20.05.2014

 Zorlu Enerji Grubu’nun İsrail’de yüzde 25 ortaklıkla kurduğu Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, üretim ve tedarik lisansı alarak ticari faaliyete başladı. Zorlu Enerji Grubu’nun İsrailli ortakları ile 1,2 milyar dolar yatırım ile Ashkelon’da kurduğu 840 MW kapasiteli Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, İsrail'in enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını tek başına karşılayacak. İsrail’de özel sektör yatırımı ile kurulan en büyük enerji yatırımı olma özelliğine sahip santral, aynı zamanda çevre duyarlılığı ve düşük elektrik maliyeti gözeten yapısıyla, İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı tarafından da destekleniyor. 

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrailli ortakları ile 1,2 milyar dolar yatırım ile Ashkelon’da 70 dönüm arazi üzerine kurduğu, 840 MW kapasiteli Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, enerji üretimine başladı. Zorlu Enerji Grubu’nun yüzde 25, Eilat-Ashkelon Pipeline Company’nin yüzde 37,5, Edelcom’un yüzde 18,75 ve U. Dori Engineering Works’un yüzde 18,75 pay ile ortak olduğu Dorad Enerji’nin gerçekleştirdiği üretim ve tedarik lisansına sahip olan santral, İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

 “İsrail’deki tüm yatırımlarımız tamamlandığında ülke, enerjisinin yaklaşık yüzde 7’sini bizden alacak”

Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, 20 Mayıs 2014 itibariyle İsrail Elektrik Kurumu aracılığıyla elektrik tedariki için üretime başlıyor. Santralin üretim ve tedarik lisansının alınmasına ilişkin bir açıklama yapan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, “Dorad Doğal Gaz Çevrim Santralimiz, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin en önemli sonuçlarından bir tanesi. Bu santral aynı zamanda, İsrail’deki özel sektör yatırımı ile kurulan en büyük santral olma özelliği taşıyor. Santralimizle, 13 bin MW enerji kapasitesine sahip İsrail’in enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 6’sını şu anda tek başımıza karşılayabilecek durumdayız. Bu önemli başarının ardında, Zorlu Enerji Grubu’nun imzasının olması bizim için oldukça gurur verici” dedi. 

Santralin 12 gaz ve 2 buhar türbini ile elektrik ürettiğini söyleyen Sinan Ak, “Santralimizin üretim ve tedarik lisansına sahip olması, İsrail’deki elektrik sektörünün rekabet ortamının gelişimi açısından çok önemli bir adım. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, aynı zamanda elektrik maliyetlerinin düşürülmesi ve çevreci yapısı itibariyle İsrail Enerji ve Su Altyapıları Bakanlığı’nın da destek verdiği bir tesis” açıklamasında bulundu. 

Zorlu Enerji Grubu’nun İsrail’de devam etmekte olan diğer enerji yatırımlarına da değinen Sinan Ak şunları söyledi: “Zorlu Enerji Grubu olarak, İsrail’de ortak olduğumuz iki santralin inşaat çalışmaları da sürüyor. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’nin yanı sıra, yine ortağı olduğumuz toplam kurulu güçleri 175 MW olan Ashdod ve Ramat Negev santrallerinin de inşaatlarını 2014 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. İsrail’deki bu yatırımlarımız da tamamlandığında, toplam 1015 MW kapasiteyle ülkenin enerjisinin yüzde 7’sini 25 yıl boyunca biz sağlayacağız. Enerji sektöründeki fırsatları değerlendirerek, bölgesel güç olma yolundaki hedefimize adım adım yaklaşıyoruz” 

Lisansla ilgili görüşlerini bildiren Dorad Enerji CEO’su Eli Asulin ise, “İsrail'deki en büyük özel sektör yatırımı olan bu projenin inşası sürecine tanık olmaktan gurur duyduğumu vurgulamak isterim. Bu yatırım, İsrail'deki elektrik sektörünün kurallarını iyileştirererek değiştirecek bir özelliğe sahip” diye konuştu. 

12 gaz ve 2 buhar türbini ile yılda 840 MW elektrik üretimi

Yapımı sırasında yaklaşık 700 kişinin 2 milyon adam/saat çalışması ile 2,5 yıl gibi bir sürede tamamlanarak devreye alınan Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali, 12 gaz ve 2 buhar türbini ile yılda 840 MW elektrik üretecek. 

Santralin ürettiği elektrik, İsrail’deki resmi ve özel kurumlarla  ülkenin ana müşterilerine satılacak. Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali’nin müşterileri arasında; İsrail Savunma Bakanlığı, Mekorot, İsrail Uzay Endüstrisi, Fattal Hotels, Keter Plastik, Isrotel, Strauss, Osem, Tamares Hotels, the Cargal Group, Seven Stars Mall, Bank Leumi ve Tnuva gibi önemli kuruluşlar bulunuyor.

Bu haber 4489 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.