Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

Doğalgaz ve Elektrik Sayaçları ile ilgili EPDK’dan yeni karar

Güncelleme :18.06.2014

Sayaç birleştirme işlemi tüketicinin tercihine bağlı olarak yaptırılacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararına göre, tüketicilerin sayaç birleştirme ve/veya ayrıştırmaya ilişkin talepleri teknik imkansızlık durumu haricinde dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek, teknik imkansızlık durumunda kararı EPDK verecek.
 
EPDK’nın konuya ilişkin kararı, Resmi gazetede yayımlandı. Buna göre, tüketicilerin sayaç birleştirme ve/veya ayrıştırmaya ilişkin talepleri teknik imkansızlık durumu haricinde dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek. Teknik imkansızlık bulunması halinde dağıtım şirketleri bu konuda tüketiciyi yazılı olarak bilgilendirecek ve tüketici tarafından itirazda bulunulması halinde konu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna sunulacak. Kurum tarafından verilecek karara göre işlem yapılacak. Sayaç birleştirme/ayrıştırma işlemi tüketicinin tercihine bağlı olarak dağıtım şirketine veya sertifikalı firmalara yaptırılacak.
 
Tüketicinin söz konusu işlemi dağıtım şirketine yaptırması durumunda, oluşacak/oluşan maliyetleri ispat edici belgelerle tüketiciye bildirilecek ve tüketicinin maliyetlere ilişkin ödemeyi yapması durumunda birleştirme/ayrıştırma işlemleri dağıtım şirketi tarafından en kısa ve makul sürede gerçekleştirilecek. Sayaç ayrıştırması gerçekleştirilen tüketicinin, içinde bulunduğu fatura dönemini takip eden ilk fatura döneminde, birleştirilen sayaçların içerisinde bulunulan yıldan önceki yıla ilişkin toplam tüketimi üzerinden belirlenecek yeni tüketim kademesi üzerinden faturalandırılması yapılacak.
 
Dağıtım şirketlerinin Ar-Ge projelerine düzenleme
 
EPDK’nın elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin Ar-Ge projelerine yönelik kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Kurul, 28 Mayıs 2014 tarihli toplantısında, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin gelir gereksinimleri içerisinde yer alan Ar-Ge giderlerine ilişkin bütçenin kullanılması ve bu amaçla geliştirilen Ar-Ge projelerine ilişkin başvuru, onay ve izleme ile proje giderlerinin kapsamı hakkında karar aldı.
 
Ar-Ge faaliyetinde kullanılmak üzere tarife hesaplamalarında dikkate alınan Ar-Ge bütçelerinin, Türkiye elektrik ve doğalgaz dağıtım sistemi altyapısının uluslararası kalite standartları düzeyine ulaştırılması, sistemin işletimine yönelik teknoloji geliştirilmesi, bilgi üretilmesi, yenilik yapılması, yerlilik oranının, verimliliğin ve hizmet kalitesinin artırılması, kayıpların ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla kullanılması esas olacak.
 
Ar-Ge projeleri yeni bir ürün, sistem veya tasarım geliştirme odaklı olabileceği gibi dağıtım şebekesine yönelik en iyi dünya uygulama örnekleri araştırılarak bu uygulamaların Türkiye’de gerçekleştirilmesini sağlamak amaçlı da olabilecek. Ar-Ge projesinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan her türlü gider (danışmanlık, eğitim, belgelendirme, ulaşım, ekipman) Ar-Ge bütçesinden karşılanacak. Projenin yürütülmesiyle ilgili olmayan eğitim ve belgelendirme giderleri, Ar-Ge bütçesinden finanse edilmeyecek.
 
Ar-Ge faaliyeti için yapılan genel harcamalarla başvuru aşamasında reddedilen projelerle ilgili giderlerin ilgili dağıtım şirketinin Ar-Ge bütçesinin yüzde 5′ine kadar olan kısmı Ar-Ge bütçesinden finanse edilecek. Ar-Ge proje başvuruları her yıl ocak ve Temmuz ayları içerisinde yapılacak ve ocak ayı içerisinde yapılan başvurular en geç mart sonuna kadar, temmuzda yapılan başvurular en geç eylül sonuna kadar karara bağlanacak. Dağıtım şirketleri bireysel Ar-Ge projeleri için tek başına başvuruda bulunabileceği gibi birden fazla şirketin bir araya gelerek oluşturacağı ortak Ar-Ge projeleri için birlikte de başvuruda bulunabilecek. Yatırım niteliği taşıyan projeler Ar-Ge projesi olarak kabul edilmeyecek. AB, TÜBİTAK ve benzeri kurumlar tarafından sağlanan fonlar kapsamında yürütülen Ar-Ge projelerinden belirlenen kapsamda olanlar, komisyon incelemesine gerek kalmaksızın Ar-Ge projesi olarak onaylanacak. Bu projelerin fonlarla desteklenen bütçesi dışında kalan kısmı dağıtım şirketlerinin kendi Ar-Ge bütçesinden karşılanacak.

Bu haber 3660 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
İklim taahhütlerine rağmen, petrol ve gaz üreticileri yatırımlarını 4 katına çıkarmayı planlıyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Ford Otosan 2023'te Güçlü Değer Yaratma Vizyonuyla Öne Çıktı... 28.03.2024
Mersin Uluslararası Limanı 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı... 28.03.2024
Erman Ticari Araçlar, 600.aracını Azem Lojistik’e teslim etti ... 28.03.2024
Renault Trucks’ta Satış Sonrasına Yeni Atama... 28.03.2024
"Ulu Motor'un Devam Eden Elektrikli Araç Kampanyasıyla Hayalinizdeki Otomobile Hemen Kavuşun!"... 28.03.2024
Siemens, Elektrikli Araç Şarj Cihazı Portföyünü Genişletiyor... 28.03.2024
Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de ilk 5'i zorluyor... 28.03.2024
Türkiye'nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.