Haber Ekonomi


Haberler > Doğalgaz Başlıkları

"Kıbrıs'ta Doğalgaz Bulunması Ada'da Çözümü Vurguluyor"

Güncelleme :07.07.2014

Hochsteyn, ABD'nin, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendisine ait Münhasır Ekonomik Bölgelerdeki (MEB) kaynaklarını değerlendirme hakkı" bulunduğu konusunda apaçık olduğunu, bununla birlikte bu kaynakların değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin toplu bir çözüm çerçevesinde tüm Kıbrıslılara orantılı bir şekilde dağılması gerektiği görüşünü de açıkça ifade ettiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığının Enerji Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein, Kıbrıs'ın kıyı sularında doğalgaz bulunmasının Ada'da çözümü vurguladığını ve yeniden birleşmeyi engellememesi gerektiğini söyledi.

Hochsteyn, Atina'da yayımlanan Ethnos gazetesindeki demecinde, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki yeni enerji kaynakları konusuna değinerek, bunun bölgedeki birçok ülke açısından oyunun kurallarının değiştiği anlamına geldiğini ve doğru şekilde değerlendirildiğinde işbirliğinin güçlendirilmesinde katalizör işlevi görebileceğini belirtti.

Kıbrıs'ta keşfedilen hidrokarbon yataklarının niteliği ve miktarı konusunda halen kesinleşmemiş birçok noktalar ve faktörler bulunduğunu ifade eden Hochsteyn, "Buna rağmen, hidrokarbonun sağlıklı bir şekilde idaresi sabit ekonomik ve ticari hesaplara dayanması nedeniyle Kıbrıs için olduğu kadar bölgedeki ülkeler için de en büyük beklentiyi sunmaktadır" dedi.

Hochsteyn, ABD'nin, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendisine ait Münhasır Ekonomik Bölgelerdeki (MEB) kaynaklarını değerlendirme hakkı" bulunduğu konusunda apaçık olduğunu, bununla birlikte bu kaynakların değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin toplu bir çözüm çerçevesinde tüm Kıbrıslılara orantılı bir şekilde dağılması gerektiği görüşünü de açıkça ifade ettiğini söyledi.

Kıbrıs'ta doğalgaz faktörünün, iki topluma olduğu kadar komşulara da sağlayacağı muhtemel ekonomik yararlar göz önüne alındığında Ada'daki sorunun çözümünde teşvik edici rol oynayabileceği görüşünü dile getiren Hochsteyn, taraflara gerginliğin artmasına neden olacak hareketlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

Hochsteyn, "Hidrokarbon yatakları genellikle siyasi sınırları tanımaz ve bu nedenle bölgedeki ülkelerin sınır bölgelerindeki yatakları karşılıklı çekişmelerle değil, ortaklık kapsamında değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu, her kaynağın tarafların azami yararına değerlendirilmesine yol açacaktır" diye konuştu.

Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'in önemli bir enerji merkezine dönüşmesinde anahtar rol oynayabileceğini ifade eden Hochsteyn, ABD'nin şu anda Kıbrıs'la olan ilişkisinin "çok şey vaat eden stratejik ve gerçek bir işbirliği" şeklinde olduğunu ve bu ilişkinin Kıbrıs'ın bölgede gittikçe yükselen liderlik rolünü de kapsadığını belirtti.

Hochsteyn, enerjide güvenliğin ve ikmal yollarındaki çeşitliliğin ABD'nin dış politikasının sabit hedefi olduğunu ifade ederek, enerji konusunda yatırımların maliyet ve çeşitliliği temelinde, komşularla ve ortaklarla işbirliğinin zorunlu olduğunu kaydetti.

"DOĞU AKDENİZ'DE NEFES KESİCİ ANLAR YAŞIYORUZ"

Kıbrıs'ta ve Doğu Akdeniz Bölgesi'nde enerji güvenliğinin arttırılması ve sonuç verici bir pazar oluşturarak istikrarın sağlanması çabalarının ABD'nin çıkarına olduğunu ifade eden Hochsteyn, "Doğu Akdeniz'de nefes kesici anlar yaşıyoruz. ABD, bölgenin güvenliği, istikrarı ve ekonomik kalkınmasıyla ilgileniyor. Kıyı ülkeleri içerisinde Kıbrıs, İsrail, Türkiye, Yunanistan, Mısır ve Lübnan gibi ortaklarımız ve müttefiklerimiz bulunuyor. Genel olarak Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin enerji kaynaklarının ve taşınma yollarındaki çeşitliliğin sağlanmasına ilişkin çabalarını desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hochsteyn, Yunanistan'ın enerji arayışlarıyla ilgili sorular üzerine de ABD'nin, Yunanistan'ın enerji planlarını desteklediğini ancak bu gibi işlerin uzun zaman aldığını ve her zaman umut edilen sonucu vermediğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Hochsteyn, buna rağmen Yunanistan'ın ekonomik kalkınmada tüm alanlarda konuksever bir yatırım atmosferine ve özellikle enerji konusuna odaklanabileceği görüşünü dile getirdi.

 Dışişleri Bakanı Nami Üst Düzey Temaslarda Bulunarak İkili Görüşmeler Yapamak Üzere Brüksel’e Gitti

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, üst düzey temaslarda bulunmak ve ikili görüşmeler yapmak amacıyla bugün Brüksel’e gitti.

Brüksel temasları için bugün sabah saat 04.30’da adadan ayrılan Bakan Nami’ye, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Dışişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Hüseyin Özel ve II. Sekreter Yasa Yeşilada eşlik edecek.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve beraberindeki heyet, 8 Temmuz Salı akşamı yurda dönecek.

 Liderler Yeniden Bir Araya Gelecek

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün yeniden bir araya gelecek.

BM kontrolündeki ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak olan görüşme saat 10:30’da başlayacak.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cuma günü gerçekleştirilen 1,5 saatlik görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Anastasiades ile bazı konularda yakınlaşma sağladıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kayıplar Komitesi’ne ait laboratuarın ziyareti gibi bazı konularda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades ile yakınlaşma sağladıklarını, yeni geçiş kapısı açılması gibi önerilerin ise hassasiyetle değerlendirilmesi gereken konular olduğunu söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının masaya yeni güven artırıcı önlemler getirdiğini ancak bunlar hakkında açıklama yapmayacağını da ifade etti.

Rum basınında bugünkü görüşmede ele alınması muhtemel bazı güven artırıcı önlemlerin yayımlanmasıyla ilgili olarak da Eroğlu, Baf Kapısının geçişlere açılması ve cep telefonlarıyla görüşmenin mümkün kılınması yönündeki güven artırıcı önlemlerin Kıbrıs Türk tarafının da öneri hazırladığı konular olduğunu söyledi.

Eroğlu, “Gündemi sadece iki tarafın bilmesi lazım. Gerektiği kadar basına açıklanması gerekirken maalesef gündemin tümü güneyde basına sızıyor” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının anlaşmada kalıcı deregasyon ve antlaşmanın Avrupa Birliği’nin birincil hukuku olması yönündeki görüşlerini tekrardan ilettiklerini kaydeden Eroğlu, “Bunlar bizim için hayati öneriler, onların bu konularda daha değişik yaklaşımları var. Neticede yapılacak anlaşmanın birincil hukuk olması bizim için fevkalade önemli. Önemi daha ziyade, bir antlaşma yaptıktan sonra mahkemelerle karşı karşıya gelmeyi engellemedir” dedi.

Yapılacak anlaşma kalıcı olarak görülmediği takdirde Kıbrıs Türklerinin Avrupa Birliği üyesi olan Güney Kıbrıs yönetiminin altına girmiş sayılacağını kaydeden Eroğlu, “Yapacağımız anlaşmada ortaya çıkacak olan yeni bir ortaklık devleti olacaktır. Bu bizim için hayati önem taşımaktadır” dedi.

Bu haber 12351 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerji Sektörünün Kilit Oyuncusu Beta Enerji Büyüme Yolculuğuna Devam Ediyor... 10.05.2024
CW Enerji Güneş Panelleri İle Yat ve Karavanlarda Elektrik Üretmek Çok Daha Kolay... 10.05.2024
Mehmet Öğütçü: “Önemli olan sürdürülebilir, kesintisiz enerjiyi sağlamak”... 10.05.2024
Anadolu Isuzu’dan Avantajlarla Dolu Yaz Bakım Kampanyası... 10.05.2024
Eyüp Lojistik Filosunu 110 Adet Iveco S-Way Çekici İle Büyüttü... 10.05.2024
Bakan Bayraktar, Amerikan şirketlerini Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti... 10.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.