Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Hava aracı yakıtlarının ithali ve yurtiçi teslimlerine teminat uygulaması getiriliyor

Güncelleme :05.03.2015

ÖTV'si sıfır olarak uygulanan uçak, jet gibi hava araçlarının yakıtlarının ithali ve yurtiçi teslimlerine teminat uygulaması getirilecek.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfır olarak uygulanan uçak, jet gibi hava araçlarının yakıtlarının ithali ve yurtiçi teslimlerine teminat uygulaması getirilecek.  

Maliye Bakanlığının, ÖTV'deki dağınık yapının toparlanması ve mevzuatın anlaşılır hale getirilmesi için yapılacak değişikliklerden ilki olan ve akaryakıt sektörüne ilişkin düzenlemeleri içeren Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallara (akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünleri) ilişkin hükümler ile bu hükümlerle ilgili olmak üzere Kanunun uygulanmasına dair usul ve esaslara yönelik düzenlemeleri içeren tebliğde, mükellefiyetin nasıl oluşacağı ve hangi malların söz konusu listede yer aldığının tespitinin nasıl yapılacağı açıklandı.  

İstisnalar ve vergi indirimine ilişkin uygulamanın nasıl yapılacağına yer verilen tebliğde, diplomatik, askeri amaçlı ve petrol arama üretim istisnalarının şartları, bunlardan yararlanabilecekler ve yapılacak işlemler netleştirildi.  

Tebliğde, deniz ve hava araçlarının yakıtlarının ithali veya yurtiçi teslimlerinde yapılacak işlemler de detaylı olarak açıklandı.  

Buna göre, Kanunun ilgili maddesi uyarınca, hava yakıtları olarak bilinen malların yurtiçinde teslimi veya ithalinde, her bir hava yakıtı miktarı için, belirlenen tutarda teminat alınacak. Buna karşın, yine tebliğde belirlenen şartları taşıyan ve "Teminatsız Hava Yakıtı Alımı Sertifikası"na haiz olanlar, teminat vermeksizin hava yakıtı teslim alabilecek veya ithal edebilecek. Söz konusu kişilerden sadece bir kez 10 milyon liralık teminat alınacak.  

10 numara yağla ilgili de düzenlemenin yer aldığı tebliğe göre, madeni yağların imalatı ile madeni yağ imalatı olmamasına rağmen madeni yağ gibi akaryakıta karıştırılması veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılması mümkün olan diğer malların imalatlarında girdi olarak kullanılan mallara ilişkin ödenen ÖTV için iade talep edilemeyecek.  

Tebliğe göre, iade işlemlerine de kolaylık getirilecek. Nakden iade talepleri, internet vergi dairesi üzerinden mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecek standart iade talep dilekçesi ile elektronik ortamda yapılacak.  

Tebliğ, 16 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe girecek ancak, hava yakıtı olarak bilinen mallara ilişkin bu tebliğ ile yeni getirilen düzenlemeler, 1 Temmuz 2015 tarihinde yürürlükte olacak.

Bu haber 2953 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.