Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

TÜBİTAK Uganda'ya enerji santrali kuracak

Güncelleme :27.11.2015

 Başkent Kampala'da proje çerçevesi hazırlandı ve ilk aşamada yüksek potansiyeli olan biyokütleden elektrik üretimi çalışmaları için yol haritası belirlendi

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü tarafından, Uganda'da gazlaştırma, yakma ve biyogaz gibi üç farklı teknolojiye sahip tesis kurulacağını bildirdi. 

Işık, TÜBİTAK MAM ile Uganda Ulusal Bilim ve Teknoloji Kurumu (UNSCT) arasında işbirliği alanlarının belirlenmesi amacıyla bu yıl karşılıklı görüşmelere başlandığını söyledi.  

Görüşmelerde ilk aşamada, enerji, gıda ve biyoteknoloji konularının öncelikli alanlar olarak kabul edildiğini belirten Işık, Uganda'da elektriğe erişimin geliştirilmesi ihtiyacının aciliyeti nedeniyle enerjinin ilk aksiyon alanı olarak belirlendiğini ifade etti. Işık, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü uzmanlarınca, zengin biyokütle ve jeotermal kaynaklarını yerinde incelemek ve yol haritası belirlemek için Uganda'ya ziyaretler gerçekleştirildiğine işaret ederek, Uganda'nın başkenti Kampala'da ilgili bakanlık ve kurumların yetkilileriyle teknik oturumlar gerçekleştirdiğini vurguladı. Işık, "Ziyaretlerde, biyokütleden yerel ve şebekeye bağlı elektrik üretim sistemleri ile jeotermal kaynaklı elektrik üretim sistemleri için karşılıklı görüş alışverişi yapıldı, bu kapsamda proje detaylarının tanımlanması hedeflendi. Oturumlarda, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsünün uzun süredir geliştirdiği teknolojilerin Uganda'da uygulanmasının yaratacağı katma değerin önemi belirtildi" ifadelerini kullandı. 

"Proje yeni işbirliklerine kılavuz olacak" 

Kabuller sonucunda, projenin destek gördüğüne ve karşılıklı işbirliği mutabakatı hazırlanarak, kurumlar arasında imzalanmasına ve İslam Kalkınma Bankasına finansal destek için başvurulmasına onay verildiğinin altını çizen Işık, şöyle konuştu: 

"Heyet, Uganda içinde bin 500 kilometre yolculuk ederek, potansiyel uygulama alanlarını yerinde inceledi. Elektrik dağıtım ağı, kullanıcı profili, kaynak çeşitliliği ve potansiyeli göz önüne alınarak biyogaz, gazlaştırma ve yakma teknolojileri uygulanması durumunda teknik ve ekonomik ön yapılabilirlik hakkında görüş oluşturuldu. Tetkikler sonrası başkent Kampala'da proje çerçevesi hazırlandı ve ilk aşamada yüksek potansiyeli olan biyokütleden elektrik üretimi çalışmaları için yol haritası belirlendi. İşbirliği mutabakatı ve proje önerisi taslakları da düzenlenerek, her iki kurumun üst yönetimlerine sunuldu. Proje kapsamında İslam Kalkınma Bankasından sağlanan krediyle, TÜBİTAK MAM teknolojisi kullanılarak Uganda'da biyokütle ile elektrik enerjisi üreten şebekeden ayrı küçük gazlaştırma sistemleri ile şebekeye bağlı gazlaştırma, yakma ve biyogaz gibi üç farklı teknolojiye sahip tesis kurularak devreye alınacak." 

Işık, Türkiye ve Uganda arasındaki işbirliğinin her iki tarafa da yararlı olması temennisinde bulunarak, projenin yeni işbirlikleri için kılavuz olmasının öngörüldüğünü de dile getirdi.

Bu haber 2493 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.