Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

EPDK ' Serbest Tüketici Portalı' kuruyor

Güncelleme :23.05.2016

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), serbest tüketici limitinin sıfırlanacağı ve tüketicinin elektriğini istediği tedarikçiden seçebileceği sisteme daha kolay uyum sağlanabilmesi için "Serbest Tüketici Portalı" kurulacak.
 

EPDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle yıllık 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limitinin sıfırlanması sürecine daha kolay geçilmesi hedefleniyor.
Söz konusu değişiklikle kurulacak portal sayesinde serbest tüketicilerin, tedarikçi değiştirme süreçleri kayıt altına alınacak.
Portala, tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik bilgi ve belgelerin eklenebileceğini belirten yetkililer, tüketicilerin de geçmiş tüketim değerlerini, varsa geriye dönük düzeltmelerini ve seçtikleri tedarikçiye ait bilgileri görüntüleyebileceklerini ifade etti.
Gerekli hazırlıklar yapılmadan serbest tüketici limitini sıfırlamanın, elektrik piyasasında hem vatandaşlara hem de şirketlere zarar verebileceği uyarısında bulunan yetkililer, şunları kaydetti:
"Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tüketicilerin bilinçlendirilmesi, rekabeti bozucu eylemlerin önüne geçilmesi ve piyasada güven ortamının sağlanması gerekiyor. Dağıtım şirketlerinin görevlerini eşit taraflar arasında ayrım yapmama ilkesi çerçevesinde ve rekabete aykırı eylem sergilemeksizin yürütmesi ve sistem tarafında teknik altyapı ve mekanizmaların güçlendirmesi şart."
Kişisel bilgiler korunacak
Yapılacak değişiklikle, tüketim noktalarına ilişkin bilgileri güncel tutma yükümlülüğü dağıtım şirketlerine, tüketicilerin bilgilerini güncel tutma görevi ise tedarikçi şirketlere verilecek.
Elektrik tedarik şirketleri portföylerine kaydetmek istedikleri tüketicilerin bilgilerini teyit etmek amacıyla sorgulama yaparken tüketicinin bazı kişisel bilgilerine erişemeyecek. Sistem tüketicinin bazı bilgilerini saklı tutacak.
EPDK, ilerleyen dönemde Serbest Tüketici Portalı'nın, e-Devlet, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi gibi sistemlerle entegre çalışmasını hedefliyor.
Mevcut uygulama sayesinde şu an yıllık tüketimi 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketiciler, tam rekabet hedefi doğrultusunda elektriğini istediği tedarikçi şirketten satın alabiliyor.

 

Bu haber 4237 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Türk Demir Çelik Sektörü Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Yapıyor... 17.04.2024
Bakan Kacır: “Bayram tatilinde elektrikli araç şarjında rekor kırıldı”... 17.04.2024
Mercedes-Benz Atego ile Şehirde İşler Yolunda! ... 17.04.2024
Daimler Buses’ın Güvenli Sürüş Sistemleri, Otobüslerde Güvenlik Standartlarını Yeniden Belirliyor!... 17.04.2024
Teksan GO ON Taşınabilir Güç Çözümleri Kamp ve Karavan Sezonuna Hazır ... 17.04.2024
Mimsan Enerji, ICCI 2024 Fuarı’na Hazırlanıyor... 17.04.2024
Castrol Ford Team Türkiye, Şampiyon Pilotu Ali Türkkan’la Mücadeleye Hazır... 17.04.2024
Bayram tatilinde 715 milyon litreye yakın akaryakıt satışı yapıldı... 17.04.2024
Otomotiv sektörü 3 ayda 3,7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihraç etti... 17.04.2024
BOTAŞ Genel Müdürü Fidan, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi el-Hamami ile doğal gazda işbirliğini görüştü... 17.04.2024
Chery’nin Yeni Enerji Alananındaki Yatırımları TIGGO’nun Yeni Amiral Gemisinde Boy Gösterecek!... 17.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.