Haber Ekonomi


Haberler > LPG Başlıkları

Almanya'nın hedefinde Türk Akım Projesi var

Güncelleme :30.08.2017

 Enerji uzmanlarına göre, Almanya'nın son zamanlardaki agresif yaklaşımının hedefinde Türk Akım Projesi var.

 

Son dönemlerde Türkiye ile Almanya arasında devam eden kriz ortamı Almanya'daki seçimler öncesinde yeniden alevlendi. Türkiye-Almanya ilişkilerinde gerilim tırmanırken, enerji uzmanlarına göre yeni sürecin temelinde 'iç siyasete ilişkin çekişmeler'den ziyade, Türk Akım ile Kuzey Akım 2 arasındaki çekişme var.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Almanya'nın 2016 yılı Kasım ayında yaptırdığı bir araştırmanın ardından ilişkilerin eş zamanlı olarak bozulmaya başladığını belirterek, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki rüzgar enerjisine ilişkin YEKA ihalesini Siemens'in de aralarında bulunduğu grubun kazanmasının ardından daha sakin bir ortam beklenmesine rağmen arzulanan sürecin bir türlü tesis edilememesine dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Almanya, Türkiye için çok önemli bir ülke. Ancak Türkiye de Almanya'nın ticaretinde hayati öneme sahip. Sadece ekonomik anlamda değil, sosyal ve kültürel açıdan da bu denli yakın olduğumuz Almanya ile son dönemlerde yaşanan sıkıntılar farklı bazı gerçekleri gözler önüne seriyor" ifadesini kullandı.

"Kasım 2016'daki araştırma işleri değiştirdi"

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Kasım 2016'da yayımlanan bir araştırma sonrasında Almanya'nın politikasında gözle görülür bir değişim yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, "Bu araştırmaya göre, Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyacak olan ikinci Kuzey Akım projesi Almanya'yı Avrupa'nın doğalgaz merkezi haline getirebilir. Araştırma sonuçlarının yayımlanmasından hemen sonra Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı'nın görev yeri değiştirilerek Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. Bu değişimle birlikte, Almanya'nın dış politikasında enerji odaklı dönem ağırlık kazandı" açıklamasında bulundu.

"Türkiye-Almanya gerginliğinde enerjinin önemli rolü var"

Prof. Dr. Kumbaroğlu, araştırmanın ardından Almanya cephesinde 'ya biz ya da Türkiye Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğinde merkez ülke olacak' anlayışının hızla yayıldığına vurgu yaparak şu sözleri söyled:

"Bu durum, Türkiye ile Almanya arasında çıkar çatışması da beraberinde getirdi. Bu çıkar çatışmasında Türkiye coğrafi konumu dolayısıyla Almanya'dan çok daha üstün konumda çünkü kaynak çeşitliliği sağlıyor. Türk Akım projesi üzerinden Avrupa'ya gidecek gaz ikinci Kuzey Akım projesi üzerinden gidecek gazın hacim olarak üçte birinden daha az. Türkiye, aradaki farkı başta Hazar ve Doğu Akdeniz olmak üzere Avrupa'ya satılacak Azerbaycan ve İsrail gazı sayesinde kapatarak kaynak çeşitliliği sağlıyor. Kaynak çeşitliliği hem rekabetçi bir piyasa oluşumunda hem de arz güvenliğinde AB lehine önemli bir farklılık yaratıyor ve bu durum Türkiye'yi Almanya'ya karşı avantajlı pozisyona getiriyor. Bu durumda da Türkiye'nin coğrafi avantajı Almanya'nın ikinci Kuzey Akım projesi için büyük tehdit oluşturuyor. Türkiye-Almanya gerginliğinde bu durumun önemli bir rolü var."

Bu haber 3831 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Mersin Uluslararası Limanı 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024
Ford Otosan 2023'te Güçlü Değer Yaratma Vizyonuyla Öne Çıktı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.