Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Turcas Petrol’ün 2017 Mali Yılına İlişkin Genel Kurul Toplantısı yapıldı

Güncelleme :21.06.2018

Turcas Petrol A.Ş. 2017 Mali Yılına İlişkin Genel Kurul Toplantısı 21 Haziran Perşembe  günü İstanbul’da gerçekleştirildi
 

Türkiye’nin öncü ‘Enerji Odaklı Yatırım Şirketi’ olan Turcas’ın 2017 Mali Yılına İlişkin Genel Kurul Toplantısı, şirket üst yönetimi ve hissedarlarının katılımıyla 21 Haziran Perşembe günü Conrad Istanbul Bosphorus’ta gerçekleştirildi. 2017 yılı mali sonuçlarına ve 2018 yılı hedeflerine yönelik bilgi veren Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
    
“Turcas Ailesi olarak ülkemize yeni değerler katmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Akaryakıt ve madeni yağlar alanındaki iştirakimiz Shell & Turcas Petrol A.Ş., 2017 yılında güçlü kârlılıkla beraber, sektördeki lider ve öncü konumunu korudu. Konvansiyonel elektrik üretimi alanındaki iştirakimiz RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. bünyesindeki 800 MW kurulu gücündeki Denizli Doğalgaz Çevrim Santralimiz ise güvenilir işletme açısından mükemmel diyebileceğimiz bir operasyon sergiledi. 87 yıldır bizlere eşlik eden tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. ”

Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ise, “ 2017 yılı, Turcas olarak hem aktiflerimizi ve karlılığımızı büyüttüğümüz hem de grup içi birleşmelerle verimliliğimizi artırdığımız bir yıl oldu. Yatırım portföyümüzü yenilenebilir enerji kaynakları ile çeşitlendirme stratejimize paralel olarak; Aydın’daki 18 MW Kuyucak Jeotermal Santralimizi devreye almanın mutluluğunu yaşadık. Ülkemizin öncü petrol ve enerji odaklı yatırım şirketi olarak; inovatif teknolojilere dayalı yatırımlarımız ile Türkiye için değer yaratmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yeni Yönetim Kurulu Belli Oldu

21 Haziran Perşembe günü Turcas Petrol üst yönetimi ve hissedarlarının katılımı ile gerçekleşen Olağan Genel Kurul Toplantısının sonucunda, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yılmaz Tecmen ile Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri Ayşe Botan Berker ve Mehmet Sami’nin Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılacağı, üyelikten ayrılan Yönetim Kurulu Üyeleri yerine Timuçin Tecmen, Emre Derman ve Mustafa Ergen’in atandığı paylaşıldı.

Turcas Petrol’ün yeni Yönetim Kurulu şu üyelerden oluşuyor: Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Aksoy Tarakçıoğlu, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Tecmen, Yönetim Kurulu Üyesi Matthew J. Bryza, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Emre Derman ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ergen.
 
Timuçin Tecmen

Sn. Timuçin Tecmen, 1995 yılından itibaren Kalyon Turizm Grubu şirketleri bünyesinde çeşitli departmanlarda görev almıştır. 2002 yılından bu yana YTC Turizm ve Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Kalyon Otelcilik Turizm Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Kalyon Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürütmektedir. 2009- 2014 yılları arasında ATARD- Savunma ve Havacılık Sanayi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevini üstlenmiştir.

Sn. Tecmen, TUROB- Türkiye Otelciler Birliği, TUGEV- Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı ve Skal International Üyesidir. M. Timuçin Tecmen, üniversite eğitimine İsviçre American College of Switzerland’da başlamış ve 1996 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur.

Emre Derman

Sn. Emre Derman, kariyerine 1989 yılında White & Case firmasında başlamış olup sonrasında EBRD ve White & Case firmalarında çeşitli üst düzey pozisyonlarda çalışmıştır. 1996-2008 yılları arasında White & Case (Londra & İstanbul) firmasında avukat, ortak ve son olarak yönetici ortak olarak görev yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında Akbank A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Provus A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini üstlenmiş ve çeşitli firmalar için danışman olarak görev yapmıştır. 2011 yılında JP Morgan Türkiye ve Azerbaycan Kıdemli Ülke Müdürü görevine atanmış olup, 2014 yılına kadar bu pozisyonda çalışmıştır. 2014 yılından bu yana Akbank A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi olup çeşitli firmalar için stratejik ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.

Sn. Derman, Türkiye Açıkdeniz Yarış Klübü Yönetim Kurulu Üyesi, Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi’dir. Sn. Emre Derman, lise eğitimini Robert Kolej’inde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesinde Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi’nde Hukuk yüksek lisansını yapmıştır.

Mustafa Ergen

Sn. Mustafa Ergen lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Berkeley Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde kablosuz haberleşme üzerine yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlamıştır. Aynı okulun uluslararası çalışmalar bölümünden Silikon Vadisinden fayda sağlayan ülkeleri incelediği teziyle ikinci yüksek lisans derecesini almış ve HAAS işletme okulundan teknoloji yönetimi programını bitirmiştir.

Doktora sonrası National Semiconductor şirketinin “fellow” ünvanıyla aynı üniversitede akıllı sensör ve ulaştırma teknolojileri üzerine araştırma laboratuvarını kurmuştur. 2012 yılında doçentlik derecesini alan Sn.Ergen 2017 yılından bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi'nde profesör ünvanı ile görev yapmaktadır.
 
Ayrıca, Şirket ödenmiş sermayesinin %5,36'sına tekabül eden 14.471.335,91 adet Şirket kendi hisselerinin gelecekte ne şekilde değerlendirileceğine dair ortaya çıkabilecek belirsizliğin hisse fiyatı üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak amacıyla; söz payların 14.400.000,00 TL'lik kısmının Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-22.1 sayılı Geri Alınan Paylar Tebliği'nin 19'uncu maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımı usullerine göre itfa edilerek; 270.000.000,00 TL olan güncel Şirket ödenmiş sermayesinin 255.600.000,00 TL'ye indirilmesine karar verilmiştir. Söz konusu işleme ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu onayı 30/03/2018 tarihinde alınmıştır.

Turcas Petrol A.Ş. Hakkında


Turcas, 87 yıllık kurumsal birikimi ile hissedarlarına sürdürülebilir değer yaratmayı hedefleyen bir “Enerji Odaklı Yatırım Şirketi”dir. Türkpetrol markasıyla Türkiye’nin ilk özel akaryakıt dağıtım şirketi olarak 1931’de kurulan Turcas, sektöründe birçok ilk’e imza atmış, küresel enerji devleriyle ortaklıkları sayesinde ülkemize 22 milyar USD’nin üzerinde doğrudan yabancı yatırım gelmesini sağlamıştır.

Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notu’nu üst üste sekiz yıl artırmayı başaran Turcas, 2018 yılı itibarıyla Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Derecelendirme metodolojisine uygun olarak yapılan yıllık değerlendirmeler sonucunda Kurumsal Yönetim Uyum Derecelendirme Notunu 9,48’den 9,57’ye yükselterek “ Türkiye’nin Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu En Yüksek Enerji Şirketi” unvanına kavuşmuştur.

Akaryakıt Sektörünün Öncüsü: Shell & Turcas Petrol

Turcas’ın akaryakıt ve madeni yağlar sektöründeki iştiraki Shell & Turcas Petrol A.Ş. (STAŞ), Türkiye çapında 1.011 Shell markalı istasyon ağı, akaryakıt terminalleri, madeni yağ üretim ve pazarlama faaliyetleri ile 2017 yılında 19,6 milyar TL net satış hasılatı ve 321 milyon TL net kâra ulaşmış ve bu sayede Türkiye ekonomisinin en büyük 10 şirketi arasındaki yerini korumuştur. Türkiye genelinde her gün 1 milyonu aşkın kişiye hizmet veren STAŞ, madeni yağ satışlarında %25,5, benzin satışlarında %24,9 pazar payı ile liderliğini korumuş, motorin satışlarında ise %15,1 pazar payı ile yılı üçüncü sırada tamamlamıştır.

Elektrik Piyasasındaki Yükselen Değer: RWE & Turcas Güney Elektrik


Enerji alanında ise Turcas, Alman enerji devi RWE ile kurduğu ortak girişim sirketi RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde 600 milyon Euro yatırım bedeliyle 800 MW kurulu güçteki Denizli Santrali’ni 2013 yılında devreye almıştır. Türkiye’nin en büyük hava soğutmalı sahip doğalgaz kombine çevrim elektrik santrali olan ve en yüksek verimliliğe sahip santrallerin başında gelen Denizli Santrali, 2017 yılını 3,8 milyar kilovatsaat elektrik üretimi ve 822 milyon TL net satış hasılatı ile kapatmıştır.

Farklı Bir Geleceğe Doğru…

Son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanan Turcas, bu kapsamda ilk aşamada Aydın’da 18 MW kurulu güçteki Turcas Kuyucak Jeotermal Enerji Santrali’ni 2017’nin son çeyreğinde devreye almıştır. İkinci aşamada ise Denizli ve Manisa’da sahip olduğu ruhsatlarda jeotermal arama faaliyetlerini yoğunlaştırarak enerji üretimi alanındaki yatırım portföyünü çeşitlendirmeyi hedeflemektedir.

 

Bu haber 3189 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.