Haberler > Ekipman Başlıkları
Dünya’ya yeniden doğmak için fırsat mı verdik? Güncelleme :28.04.2020 Bugüne kadar yaklaşık 200 ülkede görülen Corona virüs, birçok ülkede hayatı durdurma seviyesine getirdi. Trafiğin azalması, fabrikaların vardiyalarını azaltmaları, hatta kapanmaları ile çevreye ne denli zarar verdiğimizi daha şeffaf bir şekilde gördük.
Bilindiği üzere 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bir virüs tüm dünyayı etkisi altına aldı.
Virüsün hızla yayılması sebebiyle birçok ülkede dışarı çıkma yasağı ilan edildi. Virüsü kontrol altına almak adına yapılan bu düzenlemeler birçok işyeri ve sanayi tesisini iş durdurmaya kadar götürdü.
Hepimizin hayatında bir takım değişiklikler yapmasına sebep olan bu virüs ekonomik ve hayati açıdan önem arzediyor. Önceliğimiz elbetteki sağlığımız ve bu sebeple otoritelerin verdiği direktiflere uyarak en az hasarla bu süreci atlatmaya çalışacağız.
Peki yaklaşık 3 aydır süregelen bu sürece, içinde bulunduğumuz ve kendisini hiç düşünmediğimiz Tabiat ana nasıl tepki veriyor?
Hemen cevap verelim;
Bugüne kadar yaklaşık 200 ülkede görülen Corona virüs, birçok ülkede hayatı durdurma seviyesine getirdi. Trafiğin azalması, fabrikaların vardiyalarını azaltmaları, hatta kapanmaları ile çevreye ne denli zarar verdiğimizi daha şeffaf bir şekilde gördük.
Avrupa Uzay Ajansı verilerine göre; Copernicus Sentinel-5P uydusundan gözlemlere dayanan yeni veriler, Paris, Madrid ve Roma da dahil olmak üzere Avrupa'daki birçok büyük şehir üzerinde azot dioksit konsantrasyonlarında güçlü düşüşler gösterdiğini belirtti. İtalya 9 Mart'ta dışarı çıkma yasağı uygulamaya başladığından beri, Milano ve kuzey İtalya'nın diğer bölgelerindeki NO2 seviyeleri yaklaşık % 40 düştü.
Aynı şekilde NASA’nın verileri incelendiğinde ise Ocak ayı sonunda sıkı bir dışarı çıkma yasağı uygulanan Çin'in Wuhan şehri üzerinde hava kirliliğinde ciddi bir azalma olduğu görülebilir. Nasa'ya göre, doğu ve orta Çin'deki azot dioksit seviyeleri normalden% 10-30 daha düşük.
Leicester Üniversitesi'nde hava kirliliği profesörü olan Paul Monks; “Şimdi, yanlışlıkla, şimdiye kadar görülen en büyük ölçekli deneyi yürütüyoruz” dedi.
Yani yukarıdaki veriler incelendiğinde aslında herşey için çok geç olmadığını görüyoruz. Düşük karbonlu bir ekonomiye geçebilirsek gelecekte görebileceğimiz iyi bir seneryonun fragmanını izliyoruz.
Unutmayalım ki şuan en çok hayati tehlike taşıyan kişiler astım vb. kronik rahatsızlığı yaşayanlar ve bu hastalıkların oluşmasındaki dolaylı etmende Hava kirliliği.
Kendinize ve çevrenize iyi bakın.
Bu haber 5521 kere okunmuştur.
|
|