Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

TORA, İstasyonlarda UPP EN 14125 Borunun Önemini Anlattı

Güncelleme :16.08.2022

 UPP boruda korozyon olmaması, esnek ve daha az bağlantı parçası ile montaj imkanı extra avantaj sağlamaktadır.

Yakıt boruları bir benzin istasyonunun en önemli bileşenleri arasında yer almaktadır. Kullanım alanlarında kazaya yol açmayan ve tehlikesiz bir ortam yaratmalı, sızdırmaz bir altyapı oluşturmalıdır. Bununla birlikte kurulumu ve bakımı kolay olmalıdır.

Yanlış monte edilmiş, aşınmış veya hasar görmüş boru sistemi nedeniyle akaryakıt istasyonlarında yeraltı sızıntıları genellikle aşağıdaki sonuçları doğurmaktadır;

Çevre kirliliği ve ardından uygulanan idari pazar cezaları

Akifer (yeraltı suyu) kirliliği 

Çevre ve insan sağlığı riskleri

Maddi kayıplar temizlik için pahalı iyileştirmeler 

İstasyon ve/veya tesis kapalı kalma süresi

Upp Boru Çeliğe Karşı 

UPP boruda korozyon olmaması, esnek ve daha az bağlantı parçası ile montaj imkanı extra avantaj sağlamaktadır. Borular ve kangallar çelik boruya oranla %22 oranında daha hafiftir. Elektrofüzyon kaynak özelliği sayesinde hızlı kurulum ve sıfır bakım maliyetine sahiptir. Sürtünme kayıplarının düşük olması sebeiyle hatlarda debi ve verim düşüklüğü yaşanmamaktadır. Herhangi bir katodik koruma ihtiyacı yoktur. Ayrıca UPP boru EN 14125 ve UL 971 onaylarına sahiptir. 

Montaj kolaylığı özelliği ile son derece sağlamdır ve esnekliği sayesinde dönüşlerde dirsek bağlantılarına ihtiyaç duymamaktadır. Dolgu malzemesi ağırlığına ve dinamik trafik yüklerine yapısal olarak dayanıklıdır. EVOH iç kaplama sayesinde sıfıra yakın sürtünme ve yakıta dayanıklı yapı olşuşturmaktadır. 

Akaryakıt istasyonlarında, araba fabikalarında, liman, marina ve devlet kurumlarında (askeri, hastane,havalimanı vb) kullanılan termoplastik ve esnek borular Avrupa standartı olan EN 14125 onayına sahip olmalıdır. IP2 minimum yüksek performans gereksinimleri ve miktarına sahip ve ABD standartı olan UL 971 onayı olan, UPP boru ulusal ve uluslararası platformda da büyük avantajlar sağlamaktadır. Kurşunlu, Kurşunsuz, Dizel, Bio-Dizel, Adlue, Etanol, Kerosene, Jet A1 ve JP 8 gibi geniş ürün gamındaki yakıtlarda kullanılabilmektedir.

                                                                                    

Çelik Boru 

Korozyona açık yapısı, karmaşık tesisat sistemi, uzun bakım ve montaj gibi dezavantajlara yol açan çelik borular akaryakıt tesislerinde sorunlar yaratmaktadır. Öyle ki geçmiş deneyimlere dayanarak akaryakıt istasyonlarında yaşanan sızıntıların %80’i bu yapıdaki sistemlerden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Ek bakım maliyetleri ve en önemlisi EN veya UL onayı olmaması tesisatlar da kullanılmaması gerektiğini göstermiştir. Resimler de görüldüğü üzere toprak altında maruz kaldığı etkilerle yapısal olarak paslanma, delinme, yük altında kırılma ve çökmeler yaşanmasına yol açmaktadır.  

   Yaşanan bazı depremlerde istasyonlarda yapılan testlerde çelik boru tesisatına sahip bazı istasyonlar, bu tip hasar oluşumları taşımıştır. Boruların depremde kırılma ve ayrılmaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca paslanmalar da gözlemlenmiştir.

Çelik boru sistemi esnek bir UPP sisteminden çok daha fazla bağlantı parçası ve ek noktalar yaratmaktadır. Ne kadar fazla ek olması o nispette riskler yaratmaktadır.

 Bu gibi sistemlere sahipseniz, her an yukardaki resimlerdeki gibi bir hasarlarla karşılaşabilirsiniz. Sisteminizi kontrol eden bir kaçak dedektör sistemi yok veya çalışmıyorsa çevre kirliliği ve sızıntılar kaçınılmaz olacaktır. Yaşanan tecrübeler göstermiştir ki sızıntılardan yaşanan yayılımlarda istasyonlardan 2 -3 sokak ötede bile yakıt buluntuları tespit edilmiştir. Bu gibi sızıntıların ilerlemesi sebebi ile istasyon yakınında ki Metro inşaatlarında dahi yakıt tespit edilebilmektedir. 

Sektör de deneyimler ve büyük kazalardan sonra çelik borulara karşı daha esnek ve korozyona maruz kalmayan termoplastik borular kullanılmaya başlanmıştır. EN 14125 sertifikalı tek ve çift cidar UPP borular güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye çıkarmaktadır. Elektronik-Mekanik Kaçak dedektörleri (ELLD, MLD) ile iç cidar ve Thomas cidar kontrol sistemleri ile dış cidar 7/24 kontrol altında takip edilebilmektedir. Anlaşılacağı üzere UPP borulama sistemleri ile birçok güvenlik ekipmanı entegre halde çalışabilmektedir. 

 Yaptığınız işlerle değer kazanırsınız. Yüksek kalite ve performansla yenilenmek her zaman elinizdedir. 

Bu haber 2633 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
İhlas Holding, “yeşil dönüşüme” katıldı... 31.10.2024
Socar Türkiye'nin şirketi Millenicom'un satış süreci tamamlandı... 31.10.2024
Dicle Elektrik Ekipleri Kaçak Kontrolünde Tehdit Edildi... 31.10.2024
Naturelgaz, net karını 6 kat artırdı... 31.10.2024
İnci Holding 2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı... 31.10.2024
STAR Rafineri’nin ilk planlı bakım duruşu başarıyla sona erdi... 31.10.2024
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor... 31.10.2024
Bakan Bayraktar: Elektrik ve doğal gazda devlet desteği büyük... 31.10.2024
Gazprom, Linde şirketinden tazminat istiyor... 31.10.2024
Ford Otosan, Girişimcilerle Bir Araya Geldi... 31.10.2024
Mercedes, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalıkla ilgili seminer düzenledi... 31.10.2024
Mercedes-Benz Türk, Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu!... 31.10.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.