Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Bakan Bayraktar'dan "mega şebeke" için teknik düzeyde çalışma grubu kurulması önerisi

Güncelleme :24.06.2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) çatısı altında "mega şebeke" üzerinde çalışacak teknik düzeyde bir çalışma grubunun kurulmasını önerdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen ŞİÖ Enerji Bakanları Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katıldı.

Enerji dönüşümünün önemine değinen Bayraktar, bu dönüşümün ancak ciddi yatırımlar gerektiren köklü değişikliklerin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeyde işbirliğiyle başarılabileceğine işaret etti.

Bayraktar, bu kapsamda, Türkiye olarak 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için özgün bir enerji dönüşümü stratejisi geliştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Altyapının enerji sektörü için kilit öneme sahip olduğunu, iletim hatları olmadan başarılı bir enerji dönüşümünün sağlanamayacağını kaydeden Bayraktar, "Türkiye'de, enerji güvenliğinden ödün vermeden ulusal enerji stratejimiz doğrultusunda önümüzdeki 12 yıl içinde 60 gigavat güneş ve rüzgar enerjisi ekleyebilmemizi sağlayacak bir şebeke inşa etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Bayraktar, hükümetler arası işbirliklerinin genişletilmesi durumunda ortak altyapı projeleri için çok daha fazla potansiyel ve sinerjinin oluşturulabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm ŞİÖ ülkeleri, iyi entegre edilmiş bir mega şebekenin yanı sıra kapsamlı bir elektrikli araç şarj ağı kurmak için birlikte çalışabilir. Komşularımız Gürcistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve Yunanistan ile bölgelerimizin enterkonneksiyon kapasitelerini arttırmak için halihazırda çalışıyoruz. ŞİÖ çatısı altında bu mega şebeke üzerinde çalışacak teknik düzeyde bir çalışma grubu kurulmasını öneriyorum. Amacımız, bölgeler arasında kaynakları etkin bir şekilde kullanan ve ülkeler arasında elektriği etkin bir şekilde ileten bölgesel olarak birleştirilmiş piyasalar oluşturmak olmalı. Üye ülkeler onaylarsa bu çalışma grubunun ilk teknik toplantısına önümüzdeki sonbaharda ya da 2025’in ilkbaharında Türkiye'de ev sahipliği yapmak istiyoruz."

Enerji dönüşüm teknolojilerine de değinen Bayraktar, Türkiye de dahil olmak üzere üye ülkelerin bu teknolojilere yatırım yaptığını, uluslararası bir işbirliğiyle bu sektörün daha da geliştirilmesi ve küresel olarak daha fazla pazara hitap edilmesi için büyük bir potansiyelin de bulunduğunu söyledi.

 

Bu haber 191 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Anadolu Isuzu, İstanbul Sanayi Odası'nın ilk 500 Sanayi Kuruluşu Listesinde 62 Sıra Yükseldi... 27.06.2024
Q Charge ile şarj istasyonunuzu önceden ayırın, enerjinizi rezerve edin... 27.06.2024
Şığva Trans ve Tırsan İş Birliği Sürüyor... 27.06.2024
Togo’da 7.7 milyar dolarlık yatırım fırsatı Türkleri bekliyor ... 27.06.2024
Lojistikte Vize Sorunu Engele Dönüştü, İhracatçı İntermodale Yöneldi... 27.06.2024
Eyüp Lojistik yeni uygulamasıyla Hava Kargo’ya rakip oldu... 27.06.2024
Başkent EDAŞ Spor Kulübü Türk Futboluna Oyuncu Yetiştiriyor... 27.06.2024
İSO 500’de Karlılıklar Eridi... 27.06.2024
HT Solar, İSO 500’de Güneş Paneli Üreticileri Arasındaki Liderliğini Koruyor... 27.06.2024
CW Enerji'den İSO 500'de büyük başarı... 27.06.2024
Brisa herkes için erişilebilir web sitesi deneyimi sunuyor!... 27.06.2024
Otokar, Gençlerbirliği Futbol A Takımının Yeni Sezon Forma Göğüs Sponsoru Oldu... 27.06.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.