Haber Ekonomi


Haberler > Ticari Araçlar Başlıkları

Mercedes-Benz, batarya döngüsünü tamamlamak için kendi geri dönüşüm fabrikasını açıyor

Güncelleme :21.10.2024

Entegre mekanik-hidrometalurjik süreç kullanan Avrupa'nın ilk batarya geri dönüşüm tesisi, Almanya'nın güneyindeki Kuppenheim'da açıldı.

Yüzde 96'nın üzerinde beklenen geri kazanım oranı ve net karbon-nötr  operasyon sayesinde ham madde sürdürülebilirliğini artırma yolunda önemli bir kilometre taşı

Yıllık 2 bin 500 ton kapasiteye sahip tesis sayesinde yeni tamamen elektrikli Mercedes-Benz modelleri için yılda 50.000'den fazla batarya modülü sağlanıyor. 

Sekiz hanelik yatırım, Mercedes-Benz'in Almanya'daki batarya döngüselliğini ve değer yaratma konusundaki bütünsel yaklaşımını destekliyor.

Teknoloji ortağı Primobius ve tanınmış araştırma enstitüleriyle iş birliği

Mercedes-Benz, entegre mekanik-hidrometalurjik süreçlere sahip Avrupa'nın ilk batarya geri dönüşüm tesisini açarak, dünya çapında batarya geri dönüşüm döngüsünü kendi bünyesinde kapatan ilk otomobil üreticisi  oldu. Güney Almanya'nın Kuppenheim kentindeki geri dönüşüm tesisi gerçek bir döngüsel ekonomi yaratıyor. Bu, değerli birincil kaynakların tüketimini önemli ölçüde azaltmaya çalışan Mercedes-Benz'in öncü ruhunu ve yenilikçi gücünü de gösteriyor. Mekanik-hidrometalurjik geri dönüşüm tesisinden beklenen geri kazanım oranı, mevcut yerleşik süreçlerin aksine, yüzde 96'dan fazla. Lityum, nikel ve kobalt gibi değerli ve az bulunan hammaddeler, gelecekteki tamamen elektrikli Mercedes-Benz araçların yeni bataryalarında kullanılmaya uygun bir şekilde geri kazanılabilecek. Yeni batarya geri dönüşüm tesisinin inşası ve dolayısıyla Almanya'da değer yaratılması için on milyonlarca Euro yatırım yapıldı. Federal Şansölye Olaf Scholz da Kuppenheim, Baden'deki açılış törenine katıldı. 

 Açılışta konuşan Mercedes-Benz Group AG CEO’su Ola Källenius, Mercedes-Benz’in en çok arzu edilen otomobilleri sürdürülebilir bir şekilde üretmeyi kendine hedef olarak belirlediğini vurgulayarak “Otomotiv mühendisliğinde bir öncü olan, kurduğumuz Avrupa'nın ilk entegre mekanik-hidrometalurjik batarya geri dönüşüm fabrikası, hammadde sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. Sanayi ve bilim dünyasından iş ortaklarımızla birlikte, Almanya ve Avrupa’da sürdürülebilir elektrikli mobilite ve değer yaratımı için güçlü bir inovasyon sinyali gönderiyoruz.” dedi.

 Açılışa katılarak konuşma gerçekleştiren Federal Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da otomotiv endüstrisinin geleceğinin elektrikli olduğunu ve bataryaların da bunun önemli bir bileşeni olduğunu vurgulayarak “Bataryaları kaynakları koruyan ve sürdürülebilir bir şekilde üretmek için geri dönüşüm de kilit önem taşıyor. Döngüsel ekonomi büyümenin motoru olmasının yanında iklim hedeflerimize ulaşmak için de temel bir yapı taşı. Mercedes-Benz'i Kuppenheim'da bu yatırımı kurmakta gösterdiği cesaret ve öngörü için kutluyorum.” diyerek Almanya’nın yenilikçi teknolojiler için en ileri pazar olmaya devam ettiğini belirtti.

 Mercedes-Benz'in batarya geri dönüşüm fabrikası için teknoloji ortağı olan Primobius, Alman tesis ve makine mühendisliği şirketi SMS grubu ile Avustralyalı süreç teknolojisi geliştiricisi Neometals'in ortak girişimi. Tesis, üç Alman üniversitesiyle birlikte yürütülen bilimsel araştırma projesinin bir parçası olarak Alman Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı'ndan fon alıyor. Proje, lojistik ve yeniden entegrasyon anlayışları da dahil olmak üzere geri dönüşüm için tüm süreç zincirini inceliyor. Ortaklar böylece Almanya'daki batarya geri dönüşüm endüstrisinin gelecekteki ölçeklendirilmesine de önemli bir katkıda bulunuyor.

 Entegre mekanik-hidrometalurjik geri dönüşüm anlayışı 

Mercedes-Benz batarya geri dönüşüm tesisi, Avrupa'da ilk kez, batarya modüllerinin parçalanmasından aktif batarya malzemelerinin kurutulması ve işlenmesine kadar tüm adımları kapsıyor. Mekanik süreç, plastikleri, bakır, alüminyum ve demiri karmaşık, çok aşamalı bir süreçte sınıflandırarak ayrıştırıyor. Sonraki hidrometalurjik süreç ise pil hücrelerinin elektrotlarını oluşturan aktif malzemeler olan ve siyah kütle olarak adlandırılan malzemeyi ayırıyor. Değerli metaller kobalt, nikel ve lityum çok aşamalı bir kimyasal süreçle ayrı ayrı çıkarılıyor. Bu geri dönüştürülen malzemeler bataryada kullanılacak kalitede olduğundan yeni batarya hücrelerinin üretiminde de kullanılabiliyor. 

 Bugün Avrupa'da uygulanan pirometalurjinin (yüksek ısı metalbilimi) aksine, hidrometalurjik süreç enerji tüketimi ve malzeme atığı açısından daha az yoğun. Hidrometalurjinin 80 santigrat dereceye varan düşük süreç sıcaklıkları, daha az enerji tüketilmesi anlamına geliyor. Buna ek olarak, tüm Mercedes-Benz üretim tesisleri gibi, geri dönüşüm tesisi de net karbon-nötr bir şekilde çalışıyor. Tesis yüzde 100 yeşil elektrikle besleniyor. Binanın 6.800 metrekarelik çatı alanında 350 kilovattan fazla en yüksek verime sahip fotovoltaik sistem bulunuyor. 

 Yıllık 2 bin 500 ton kapasiteye sahip Kuppenheim'daki Mercedes-Benz batarya geri dönüşüm tesisinde geri kazanılan malzemeler, yeni tamamen elektrikli Mercedes-Benz modelleri için 50.000'den fazla batarya modülünün üretimine katkıda bulunacak. Elde edilen bilgi birikimi de orta ve uzun vadede üretim hacminin artırılmasına yardımcı olabilecek. 

 Batarya değeri yaratmaya yönelik bütünsel yaklaşım

Mercedes-Benz, batarya sistemlerinin döngüselliği konusunda bütünsel bir yaklaşım benimserken döngüsel tasarım, değerin korunması ve malzeme döngüsünün kapatılması konularını göz önünde bulunduruyor. Döngüsellik için Tasarım yaklaşımıyla, batarya teknolojisi değer zincirinin tamamı en başından itibaren dikkate alınıyor. Stuttgart-Untertürkheim'da 2024 yılında açılan Mercedes-Benz eCampus'te döngüsel düşünce, yeni batarya hücrelerinin geliştirilmesine de yansıyor. Elektrikli Mercedes-Benz araçları için batarya üretimi, üç kıtadaki batarya fabrikalarında net karbon-nötr  olarak gerçekleştiriliyor. Yerel batarya üretimi, Mercedes-Benz'in sürdürülebilir iş stratejisinin başarısı için de kilit bir faktör.

 Mercedes-Benz, döngüsel düşünceye uygun olarak ve kaynakları korumak için tüm elektrikli araçlarına yedek parça olarak yenilenmiş bataryalar sunuyor. Ayrıca Mercedes-Benz Energy iştiraki, büyük ölçekli sabit depolama uygulamaları ile başarılı bir iş modeli de oluşturuyor. Artık araç kullanımı için uygun olmayan bataryalar, bir enerji depolama sisteminin parçası olarak kullanılabiliyor. 

 Mercedes-Benz için sürdürülebilirlik, mümkün olduğunca çok sayıda insan için uzun vadeli değer yaratmak anlamına geliyor ve bu nedenle sürdürülebilir bir iş stratejisi izleniyor. Bu, sürdürülebilirliğin daha geniş ekolojik, sosyal ve ekonomik yönleri kucaklayan bütünsel bir kurumsal zihniyetin temel bir bileşeni olduğu anlamına geliyor. 

Bu haber 45 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Brent petrolde son bir yılın en sert haftalık düşüşü görüldü... 21.10.2024
SEDAŞ, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü Kutladı... 21.10.2024
OSS Derneği, 2024’ün Üçüncü Çeyreğini Değerlendirdi!... 21.10.2024
Continental Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri Listesine Girdi... 21.10.2024
Yeşil Hidrojen, Sanayideki Enerji Dönüşümünün Anahtarı ... 21.10.2024
TSKB ve Toroslar EDAŞ'tan Deprem Bölgesinin Enerji Alt Yapısı İçin Anlaşma... 21.10.2024
İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası’ndan Büyük Destek: 20 Öğrenciye Burs, Hedef 50 Öğrenci... 21.10.2024
Akıllı şebekeler enerji verimliliği ve teknoloji entegrasyonu sağlayacak... 21.10.2024
Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki hedefimiz günlük 9,1 milyon metreküp ... 21.10.2024
Zorlu Enerji, Halka Arzı 2025’e Erteledi... 21.10.2024
Eylül ayında dünyada 1,7 milyon elektrikli otomobil satıldı... 21.10.2024
Türkiye'nin enerji dönüşümü ve yenilenebilirde 2035 yol haritası açıklandı... 21.10.2024
Mercedes-Benz, batarya döngüsünü tamamlamak için kendi geri dönüşüm fabrikasını açıyor... 21.10.2024
Elektrikli Otomobil Pazarını Şarj İstasyonları Büyütüyor... 21.10.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.