Haber Ekonomi


Haberler > Ekipman Başlıkları

TOBFED Başkanı Bakırtaş: Elektrikli araç satış sonrası hizmetlerin insan kaynağına ihtiyacı var

Güncelleme :18.11.2024

Elektrikli araçların şarj altyapısına odaklanan Elektrikli Araç Şarj Teknolojisi ve Ekipmanları Fuarı ve Konferansı EV Charge Show, 13-15 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Fuarın açılış günü gerçekleşen konferansında ‘Elektrikli Araçlar’ konulu oturumda konuşmacı olarak yer alan TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş: “Güç birliği yaparak devlet desteğiyle elektrikli araçlar konusunda satış sonrasını ve insan kaynağını hazırlamak üzere çalışmalar yapmalı” dedi.

Elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli donanım ve yazılım üreticileri, hizmet sağlayıcıları, çözüm ortakları ve e-mobilite alanında yer alan tüm taraflar ile kamu ve özel sektör yatırımcılarını bir araya getirmeyi amaçlayan EV Charge Show ile eş zamanlı düzenlenen EV Charge Show Konferansı’nın ‘Elektrikli araçlar’ konulu oturumunda Türkiye’de elektrikli araçların sayısı hızla artarken, yeni nesil ulaşımın sürdürülebilirliği için önem taşıyan gelişmelerin ve elektrikli araçların satış sonrası hizmetleri alanında uzman konuşmacılar tarafından masaya yatırıldı. Oturumda konuşan TOBFED Başkanı ve Otovınn CEO’su Serkan Bakırtaş, elektrikli araçların artık hayatımızın bir gerçeği oluğunu fakat bu gerçeğe satış sonrası hizmetlerin de hazır olmasının gerekliliğini vurgulayarak: “Özel elektrikli araç (EV) servislerinin teknik yeterliliği ve sayısı, son yıllarda artan elektrikli araç talebi ile paralel olarak gelişim gösteriyor. Ancak, elektrikli araçların bakımı ve onarımı, içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında daha özel bilgi ve ekipman gerektiriyor” dedi.

TSE’nin yayınladığı, otomobil servisleri için yetkinlik belgelendirme standardı olan TSE K 646 kriterlerine uyan ve bu belgeyi alan yetkili servislerin, elektrikli araçlara müdahale edebilmek için gereken donanıma sahip olduğunu belirten Bakırtaş, “Türkiye’de88 bin yetkili servisten yaklaşık 1500 yetkili servis ve 150 firma bu belgeyi almış durumda. Belgeye sahip olmayan kurum ve çalışanların araçlara müdahale etmemesi gerekiyor. Daha çok yetkili servis ve marka bu standartları karşılayabiliyor olmalı. İşe ilk buradan başlayarak hem mevcut yetkili servisleri hem de yeni açılacak olanları bu konuda teşvik etmeliyiz” dedi.

Serkan Bakırtaş: “Sektöre çağrı yapıyorum”

Yetkili servis ve markalar kadar teknisyenlerinde bu konuda kritik bir role sahip olduğunu ifade eden Bakırtaş, “Söz konusu elektrikli araçlar olduğunda bir sürü can ve iş güvenliği konusu ön plan açıkıyor. Elektrikli araçlara müdahale edecek mevcut teknisyenler öncelikle süreci anlamalı, eğitimlerini tamamlamalı, sınava girip belgesini almalı. Sadece mevcut teknisyenler değil ayrıca bu işe sıfırdan başlayacak olanlar da bu eğitime ve belgelendirmeye dahil edilmeli. Biz de TOBFED olarak, bu yolculukta üzerimize düşeni yapıyoruz. Kurucusu olduğum ve halen yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmekten büyük onur duyduğum TOBFED, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve TURKAK tarafından akredite edilen, TSE ile standart belirleme ve belgelendirme çalışmalarında stratejik bir partner. MYK’nın çalıştığı bir ulusal yeterlilik belgesi bulunuyor. Bu belgeyle henüz kimse yetkinlik almadı, ilk kez TOBFED ile bu yetkilendirme yapılacak. Aslında sektörde TAYSAD, OSS, ODD, OYDER gibi birçok dernek, sivil toplum kuruluşu ve marka bu konuda çok değerli çalışmalar yapıyor. Ama burada önemli olan herkesin bir araya gelerek hareket etmesi. Ben, Türkiye araç satış sonrası hizmetler sektörünün tek federasyonu ve en yetkin temsilcisi TOBFED’in kurucusu olarak buradan çağrı yapıyorum. Dernekler, sivil toplum kuruluşları ve markalar bir araya gelerek, güç birliği yaparak devlet desteğiyle elektrikli araçlar konusunda satış sonrasını ve insan kaynağını hazırlamak üzere çalışmalar yapmalı” dedi.

‘Elektrikli araçlar sektöründe insan kaynağına ihtiyacımız var’

Teknolojinin etkisiyle dünyamızın değiştiğinin ve çalışanların da bu teknolojiye ayak uydurması gerektiğinin altını çizen Bakırtaş, “Gelişen ve değişen dünyada çalışanların da yeni teknolojileri öğrenmesi gerekiyor. İçten yanmalı motorlara müdahale ile elektrikli araca müdahale bambaşka. Konu elektrikli araçlar olduğunda otomotiv mühendislerinin, yazılımcıların da bu konuya hakim ve acil müdahaleye hazır olması gerekiyor. Burada devlet de teşvik programları açıklamalı. Hem var olan çalışanlar için hem de yeni başlayacaklar için yasal zorunluluk çıkartılmalı. Çalışanların belgelerini almış ve bu işi gönül rahatlığı ile yapabiliyor olması gerekir. Araç satış sonrası hizmetler dediğimizde insan kaynağı oldukça etkili. Biz biraz işe tersten başlıyoruz. Önce araçlar geliyor sonra insan kaynağı sağalmaya çalışıyoruz. Elektrikli araç satış sonrası hizmetlerin insan kaynağı ihtiyacı konusunda, İstanbul ticaret Odası’nın, TOBFED Yönetim kurulu üyesi de olan Mehmet Karakoç ve ekibinin planladığı ve halen devam eden bir programı var. Bursa Uludağ Üniversitesi ve TSE bazı çalışmalar yapıyor. Ayrıca üyemiz olan OTOMDER Derneği hazırladığı bir simülasyon ile 555 kişiye bu alanda eğitim verdi. Gösterilen çabalar çok kıymetli fakat özellikle bu çerçevede bir planın ve teşviğin ortaya konulması gerekiyor. 300 bin KOBİ ve 1,5 milyon çalışana sahip olan sektörün, resmî kurumlar tarafından tanınan ve iş birliği yapılan tek organizasyonu olan TOBFED olarak Türkiye genelinde 12 dernek ve 81 il temsilciliği ile 2025’te bu konuya dikkat çekmek için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.

Bu haber 2485 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Continental, Lastik Aşınma Parçacıklarını Analiz Etmek İçin Vakum Teknolojisine Geçiyor... 01.12.2025
Alparslan Bayraktar, Türkiye Enerji Zirvesi’nde enerji piyasasıyla buluşuyor... 01.12.2025
Eurorepar Car Service 300’üncü Servis Noktasını Hizmete Açtı... 01.12.2025
Mercedes-Benz Türk’ün Bayi Ağı ve Yetkili Servis Yeniden Yapılanma Süreci Koluman Ankara ile Tam Gaz Devam Ediyor ... 01.12.2025
Toyota Pilotu Ogier WRC’deki 9. Dünya Şampiyonluğu’nu İlan Etti... 01.12.2025
Otokar’a 83,6 Milyon USD’lik COBRA II Siparişi... 01.12.2025
Şanlıurfa’da Kaçak Elektrik Denetimleri Sıklaştırıldı: Bir Haftada 2 bin 626 Abone Tespit Edildi ... 01.12.2025
CW Enerji Spora Destek Olmaya Devam Ediyor... 01.12.2025
SOCAR Fiber’e TSKB’den Dijital Altyapı Yatırımı İçin 10 Milyon Dolarlık Finansman... 01.12.2025
SEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, Vizyon Buluşmalarında Konuşmacı Olarak Yer Aldı... 01.12.2025
Schneider Electric, AVEVA ve ETAP OpenUSD İttifakına Katıldı... 01.12.2025
BYD’nin Elektrikli Kompakt Şehirli SUV’u ATTO 2 Rekabetçi Fiyatı ile Aralık Ayında Türkiye’de!... 01.12.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.